Русия издаде международна заповед за арест на един от съюзниците на критика на Кремъл Алексей Навални Леонид Волков, който в момента се намира извън Русия, съобщи в сряда агенция "Интерфакс", цитирана от "Ройтерс".

Волков призова руснаците да се съберат в близост до домовете си за кратък протест на Свети Валентин този уикенд, светейки с фенерчетата на мобилните си телефони и запалвайки свещи във форми на сърце, за да наводнят социалните медии.

Десетки хиляди излязоха на улиците през последните седмици в знак на протест срещу затварянето на Навални, критик на президента Владимир Путин, който казва, че е преследван по политически причини.

Русия сама, без външна помощ и намеса, е в състояние да преодолее вътрешните проблеми, коментира междувременно официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. "Страната ни ще реши вътрешните си проблеми сама без външно участие. Това външно участие в националната ни история ни струва скъпо", каза тя.

Тя обясни, че във всяка държава, хората, гражданското общество, журналистите, активистите и други представители на обществото трябва сами да решават проблемите на своята страна, а други суверенни независими държави, "които нямат нищо общо с вътрешния дневен ред", не трябва да се намесват

Малко по-рано тя предложи западните страни да наложат санкции срещу себе си.

Захарова: НАТО инструктира съратници на Навални за диверсия в Русия

Захарова: НАТО инструктира съратници на Навални за диверсия в Русия

Западът става агресивен, изоставайки в конкуренция, така е от години, десетилетия и векове

Съветници на Навални призоваха ЕС да наложи санкции на Русия. Външните министри на ЕС обявиха, че ще обсъдят наказателни мерки и възможни санкции срещу Кремъл на 22 февруари.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Миналата седмица Жозеп Борел посети Москва за разговори. По време на визитата, Русия изгони европейски дипломати, които са участвали в демонстрации в подкрепа освобождаването на Навални от затвора. Германия, Швеция и Полша отговориха.

Евродепутати изразиха недоволството си от действията на Борел в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което настояват за оставката на върховния представител. Те определиха безрезултатното посещение на Борел в Москва като "унижение". Но говорител на Комисията коментира, че Борел има "пълната подкрепа" на Урсула фон дер Лайен.

Критикът на Кремъл Навални и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

Борел предложи да наложат санкции на Русия, която се опитва да раздели Запада