Шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел все още има пълната подкрепа на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, въпреки че повече от 70 евродепутати поискаха оставката му след "унизително" посещение в Москва, предаде Politico.

Лайен оказва пълната си подкрепа на върховния представител за пътуването до Москва, като визитата му ще бъде допълнително обсъдена по време на заседанието на Колегия на членовете на Комисията във вторник. Друг говорител защити решение на Борел да не отвръща на словесната атака на руския външен министър Сергей Лавров с довода, че Москва не е казала нищо ново, което да се коментира.

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

"Никой не го ограничаваше нито по време, нито във формата"

Въпреки твърденията на Москва, Борел е поискал да посети опозиционния лидер Алексей Навални в затвора, но Лавров е отказал и го е препратил към руските съдилища - искане, което р било невъзможно предвид кратката продължителност на посещението в Москва. Той каза, че старши член на делегацията на Борел се е срещнал с адвоката на Навални.

Борел беше в Русия на посещение от 4 до 6 февруари. На 5 февруари се състоя срещата му с Лавров. Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия са провели "открит и честен" диалог по всички въпроси на двустранните отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалното изменение на климата, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение ядрената програма на Иран, разногласията около Украйна, подкрепа от Брюксел за Навални и експулсирането от Русия на западни дипломати, участвали в протестите в негова подкрепа.

Припомняме, че Борел се опита да се поправи след разгромните критики за визитата му в Москва.

ЕС и Русия се движат в различни посоки, руските власти не искат да използват възможността за по-конструктивен диалог с ЕС. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в публикация в блога на външнополитическата служба на Европейския съюз.

Борел смята, че ЕС трябва да реагира на експулсирането на тримата европейски дипломати от Русия и не изключва приемането на нови санкции срещу Москва.

Русия е изненадана от оценките, които ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел даде за посещението си в Москва, като те се различават от предишните му изявления. Това са заявили пред ТАСС от руското външно министерство в отговор на искане за коментар на изявленията на Борел, които той публикува в своя блог след пристигането си в Брюксел.

Евродепутати искат оставката на Борел

Евродепутати искат оставката на Борел

Заради мекушавото му поведение към Кремъл...

"С изненада се запознахме с оценките на Борел за резултатите от посещението, те силно контрастират с изявленията му, дадени на пресконференцията в Москва", отбелязаха от руското външно ведомство.