Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който в момента е в Москва, все още не е подал молба до съда, за да му позволи да посети осъдения Алексей Навални в СИЗО 99/1 "Матроска тишина". Това са съобщили от Симоновския съд в руската столица Москва, цитирани от ТАСС.

"До петък вечерта Борел не е отишъл в съда", каза съдът. В събота столичните съдилища са затворени. В събота Борел планира да напусне Руската федерация. По-рано прессекретарят на Московския градски съд Уляна Солопова заяви пред ТАСС, че решение за среща на Навални с Борел ще бъде взето от Симоновския окръжен съд на общо основание.

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а

Припомняме, че Борел коментира по-рано в петък, че отношенията на Общността с Русия били подложени на силен натиск след отравянето и хвърлянето в затвора на критика на Кремъл.

"Нашите отношения наистина са в труден момент", отбеляза Борел в началото на разговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

"Със сигурност отношенията ни са под сериозно напрежение и казусът с Навални е ниска точка" в отношенията, подчерта шефът на европейската дипломация.

Посещението на Борел в Русия е първото на висш представител на ЕС от 2017 г. насам и следва острите реплики между Москва и Общността, чиито отношения са силно обтегнати, след като Москва окупира Крим през 2014 г.

Тази седмица Навални, най-отявленията критик на руския президент Владимир Путин, беше осъден на 3 години и половина затвор по стари обвинения в присвояване на средства, решение, което предизвика осъждане от европейските страни.

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

На власт са „шепа крадци-окупатори”...