Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни - такъв призив отправи от затвора опозиционният лидер Алексей Навални в обръщение към своите привърженици.

"Разбира се, много пъти съм чувал фразата: "Не може да отнемеш свободата на този, който има свобода вътре в себе си". И сега честно питам себе си: "И как е, работи ли това?" Повярвайте, работи. Железните врати се захлопват зад мен с оглушителен трясък, но аз се чувствам свободен човек. Благодарение на увереността, че съм прав. Благодарение на вашата подкрепа. Благодарение на подкрепата на семейството ми." - написа Навални в Instagram.

Той определя произнесената срещу него присъда - 3 години и половина лишаване от свобода, като лично отмъщение от страна на руския президент Владимир Путин и опит за сплашване на протестиращите.

3, 6 години затвор за Навални
Обновена

3, 6 години затвор за Навални

Отмениха условната му присъда, както се очакваше

"За пореден път (разбирам, че става досадно, но какво ми остава?) призовавам: не позволявайте да ви сплашат. Не позволявайте да ви излъжат с илюзията за сила." - продължава Навални.

"Те могат да удържат властта, използвайки я за лично обогатяване, само чрез вашия страх. Затова ние, като надделеем над страха, можем да освободим Родината си от шепата крадци-окупатори. И ще го направим. Длъжни сме да го направим. За себе си и бъдещите поколения. Истината е на наша страна. Останете свободни!" - призовава Навални.

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Предлагат й да поеме щафетата, както Тихановская в Беларус миналото лято

Междувременно шефът на мрежата от регионални щабове на Алексей Навални - Леонид Волков, заяви, че през близките седмици няма да бъдат организирани митинги и че масовите акции ще бъдат възобновени през пролетта. Той пояснява, че сега в регионите няма кой да организира масовите акции, тъй като местните координатори и активисти са арестувани след митингите на 23 и 31 януари.

По думите му, самият Навални е помолил съмишлениците си да се концентрират върху подготовката за парламентарните избори през есента на тази година.

Волков допълва, че той и колегите му ще положат всички усилия въпросът за Навални и освобождаването му да бъде основна тема при всеки разговор на световни политици с Владимир Путин.