Русия е изненадана от оценките, които ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел даде за посещението си в Москва, като те се различават от предишните му изявления. Това са заявили пред ТАСС от руското външно министерство в отговор на искане за коментар на изявленията на Борел, които той публикува в своя блог след пристигането си в Брюксел.

"С изненада се запознахме с оценките на Борел за резултатите от посещението, те силно контрастират с изявленията му, дадени на пресконференцията в Москва", отбелязаха от руското външно ведомство.

Борел опитва да се поправи след разгромни критики за визитата му в Москва

Борел опитва да се поправи след разгромни критики за визитата му в Москва

Признава, че Русия не иска диалог...

От министерството допълниха, че Борел "имаше всички възможности незабавно да даде собствена оценка" на посещението на заключителната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, което и беше направено. Руската страна,  припомнили от ведомството, коментира резултатите от преговорите в присъствието на Борел.

"Никой не го ограничаваше нито по време, нито във формата. Може би при пристигането си в Брюксел на ръководителя на евродипломацията е било обяснено как е необходимо да се поставят акценти, но тогава това само потвърждава как и от кого всъщност се формира политиката на ЕС", изтъкнаха руските власти.

Евродепутати искат оставката на Борел

Евродепутати искат оставката на Борел

Заради мекушавото му поведение към Кремъл...

Вчера Борел в блога си изрази мнение, че резултатите от пътуването му до Русия показват, че Москва не се интересува от подобряване на отношенията с ЕС. Той каза още, че Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции срещу Русия заради ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални, като задейства нов механизъм, който предвижда ограничения за нарушения на правата на човека.

Борел беше в Русия на посещение от 4 до 6 февруари. На 5 февруари се състоя срещата му с Лавров. Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия са провели "открит и честен" диалог по всички въпроси на двустранните отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалното изменение на климата, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение ядрената програма на Иран, разногласията около Украйна, подкрепа от Брюксел за Навални и експулсирането от Русия на западни дипломати, участвали в протестите в негова подкрепа.

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а