Решението на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел да посети Москва бе политическа грешка, а поведението му пред руския външен министър Сергей Лавров - мекушаво и дори скандално.

Такава позиция изрази евродепутатът Александър Йорданов. В своя публикация във Фейсбук той съобщава, че заедно с група свои колеги от Европейския парламент ще настоява пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за оставката на Борел.

"Всяко дипломатично любезничене с политици от кръга на руския президент е контрапродуктивно, безрезултатно. Такава бе и визитата на г-н Борел в Москва. Гледката бе унизителна. На фона на полицейските репресии, заповядани от господаря на Кремъл срещу мирни демонстранти в редица руски градове, цял свят видя усмихнатият цинично Лавров и смаления до неузнаваемост пред него първи дипломат на Европа." - пише Александър Йорданов.

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

"Срещу международните задължения на Русия в областта на правата на човека"

Пълният текст на публикацията:

НЕУДОБНИ ДУМИ: ВРЕМЕ Е ЗА ОСТАВКА, Г-Н БОРЕЛ!

Решението на върховния представител на ЕС по външна политика, социалистът Жозеп Борел, да посети Москва бе политическа грешка. На това обърнах внимание в изказването си в парламентарната група на ЕНП. Неговото мекушаво държане при срещата му с руския външен министър Сергей Лавров не остана незабелязано. Всяко дипломатично любезничене с политици от кръга на руския президент е контрапродуктивно, безрезултатно. Такава бе и визитата на г-н Борел в Москва. Гледката бе унизителна. На фона на полицейските репресии, заповядани от господаря на Кремъл срещу мирни демонстранти в редица руски градове, цял свят видя усмихнатият цинично Лавров и смаленият до неузнаваемост пред него първи дипломат на Европа.

Г-н Жозеп Борел предприе визитата си в Москва по собствена инициатива. Тя бе осъществена в момент, когато режимът в тази страна организира поредното си престъпление срещу свой политически опонент. Вместо недвусмислено да осъди решението на руските власти за задържането на Алексей Навални и произнесената срещу него присъда, г-н Борел се впусна да уверява министър Лавров, че Европейският съюз не възнамерява да налага нови санкции на Русия, заради отношението към г-н Навални и протестиращите руски граждани. А това не е решен окончателно въпрос. Той изслуша със съгласно изражение на лицето обвиненията, които руският външен министър хвърляше към САЩ - наш основен съюзник, защитаващ комунистическия режим в Куба. Връх на неадекватността на европейския върховен представител по външна политика бе моментът, когато той не успя да реагира на новината, че руската страна е обявила за "persona non grata" трима дипломати на Германия, Полша и Швеция. Мисля, че това бе моментът, в който г-н Борел трябваше веднага да прекрати визитата си и да отправи остра предупредителна декларация за тези руски действия. Но той не го направи, което показа, че трудно вдява в непредвидена ситуация.

Скандална бе и неговата подкрепа за руската ваксина "Спутник V", направена преди още тя да е получила официално одобрение от здравните органи на ЕС и Европейската комисия. Продължаващата руска агресия срещу Украйна също не бе "тема" на г-н Борел.

Многократно след 2014 година (годината на руската агресия срещу Украйна) съм изразявал мнение, че европейските държави трябва да минимализират за достатъчно дълъг период от време отношенията си с Русия, докато на кремълските порти не потропа промяната. Това означава дистанциране от Русия във всички сфери. Защото тази държава води хибридна война срещу нас.

С тези думи искам да информирам, че е вероятно още днес ще подпиша писмо до Председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен, с което група евродепутати настояваме за оставката на г-н Жозеп Борел.