ЕС и Русия се движат в различни посоки, руските власти не искат да използват възможността за по-конструктивен диалог с ЕС. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в публикация в блога на външнополитическата служба на Европейския съюз.

Борел смята, че ЕС трябва да реагира на експулсирането на тримата европейски дипломати от Русия и не изключва приемането на нови санкции срещу Москва.

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, протестирали за Навални

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, протестирали за Навални

Това е станало по време на пресконференцията на Борел и Лавров

"Срещата ми с министър Лавров показа, че Русия и Европа се отдалечават. Русия постепенно се изключва от Европа." - констатира той.

Според него, Москва възприема демократичните ценности като заплаха.

По-острата позиция на Борел в публикацията - в сравнение с тази от пресконференцията му със Сергей Лавров в Москва, идва след вълна от унищожителни критики за визитата на европейския първи дипломат в Русия. Както стана ясно, група евродепутати дори подготвят писмо до председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с искане за оставката на Жозеп Борел.

Евродепутати искат оставката на Борел

Евродепутати искат оставката на Борел

Заради мекушавото му поведение към Кремъл...

"Появата на съвместна пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров, докато водещият опозиционен политик Алексей Навални отново е пред съда заради политически мотивирани обвинения, не помага на каузата му. Това е плесница за всички, които защитават демокрацията." - заяви латвийската евродепутатка Сандра Калниете, бивш външен министър на Латвия и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

По думите й, цитирани от Би Би Си, вместо да защити европейските ценности, в Москва Борел се е превърнал в инструмент на кремълската пропаганда.

"Като цяло поведението на Борел беше катастрофа. Той призна, че ЕС не е предприел никакви стъпки за приемане на нови санкции по отношение на Русия заради казуса с Навални." - пише европейското издание на Politico.

"После Борел, бившият министър на външните работи на Испания, стоеше и мълчеше с полуусмивка когато Лавров в заключителните си думи нападна ЕС, наричайки го "ненадежден партньор", продължава изданието.

"Борел каза, че е предал недоволството на ЕС от ареста на Навални, но думите му останаха в сянката на напористия отговор на Лавров, който отново постави под въпрос изводите на Запада за отравянето на Навални с бойно нервно-паралитично вещество - изводи, огласени лично от германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, където лекуваха Навални. Лаборатории във Франция и Швеция, както и Организацията за забрана на химическите оръжия, потвърдиха изводите на германците." - подчертава Politico.

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

Потвърди констатациите на Германия

Известният политолог и специалист по Русия Марк Галеоти напомня, че мнозина в ЕС призоваваха Борел да отмени визитата си в Москва. В статия за британското списание Spectator той коментира, че първият дипломат на ЕС е сгрешил, че не се е вслушал в тези призиви.

"Това беше мастърклас за всичко най-лошо в дипломацията на ЕС. Спорната визита на Борел в Москва се превърна в триумф. Но за съжаление триумф за руснаците." - пише Галеоти.

Председателят на комисията по външна политика в естонския парламент Марко Микелсон смята, че цялостната атмосфера на отношенията между ЕС и Русия е неподходяща за визита в Москва.

"Да пътуваш до Москва, за да слушаш там лекцията на Лавров за това какъв неконструктивен и ненадежден партньор е ЕС и как в ЕС действат към демонстрантите още по-твърдо, отколкото в Русия, и как Русия защитава международното право - всичко това бяха много агресивни изявления. Дори бих казал недостойни от страна на Лавров по отношение на Борел, който все пак пристигна в Москва да търси поне някакви възможности за диалог." - цитира Микелсон естонският канал ERR.