Русия е експулсирала трима дипломати от Германия, Полша и Швеция за участие в протестите в подкрепа на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, съобщава EU Observer, позовавайки се на източници в ЕС.

По информация на изданието това е направено от руските власти точно по време на пресконференцията на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров.

Сега Борел е на официално посещение в Москва - първото на толкова високопоставен представител на ЕС от 2017 г. насам.

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а

На 23 януари шведският дипломат е участвал в протест в Санкт Петербург. Шведското посолство заяви, че служителят е наблюдавал само шествието.

Коментирайки действията на западните посолства по отношение на протестите в подкрепа на Навални и присъствието на дипломати на съдебния процес по делото срещу него, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че Москва щяла да работи по всеки такъв случай.

Протести се проведоха в различни градове на Русия на 23 и 31 януари. Хора също така излязоха на улицата вечерта на 2 февруари, след като Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" с реална - 3 години и половина затвор. Малко след това водещи западни държави, включително САЩ, Германия, Франция и Великобритания, призоваха руските власти да освободят основателя на Фонда за борба с корупцията и най-отявления критик на Кремъл.

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца

Външното министерство на Русия определи изявленията на западните държави по тази тема "координирана информационна кампания", чиято цел била "глобален опит за сдържане на страната ни, намеса в нейните вътрешни работи". Както подчерта Захарова, Москва възнамерявала да проведе "сериозен разговор" с Вашингтон относно реакцията му на протестите в Русия и ситуацията с Навални.