Съветници на руския опозиционер Алексей Навални заявиха, че притискат ЕС да наложи санкции на членове на обкръжението на президента Владимир Путин, за да окажат натиск върху правителството на Русия, информира АФП.

Напрежението между Русия и ЕС се покачи след реципрочно гонене на дипломати по случая с Навални.

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

"Това говори достатъчно за цялата история и ролята на Запада в промоцията му"

Леонид Волков, ръководителят на регионалната мрежа на организацията на Навални, и други сътрудник, Владимир Ашурков, отправиха призива по време на видеоконференция с държавите членки на ЕС, които обсъждат следващите стъпки срещу Русия.

Волков каза, че той и Ашурков са обсъдили "персонални санкции" срещу милиардерите Роман Абрамович и Алишер Усманов. Те искат да бъдат санкционирани също Андрей Костин и Константин Ернст.

Германия призова да не се обвързва Навални със "Северен поток 2"

Германия призова да не се обвързва Навални със "Северен поток 2"

Вчера бе подновено строителството на тръбата в датски води

Волков не каза дали разговорите са довели до конкретни споразумения, но екипът на Навални настоява за налагане на санкции през следващите седмици и месеци. Според него предложените санкции са в интерес на обикновените руснаци.

В петък Москва изгони трима европейски дипломати заради участие на протестите в подкрепа на Навални. Вчера Германия, Швеция и Полша изгониха по един руски дипломат като ответна мярка.

В Русия обискират и арестуват поддръжници на Навални, докато той ги зове да не протестират

В Русия обискират и арестуват поддръжници на Навални, докато той ги зове да не протестират

"Останете свободни!", зове Навални

Външните министри на ЕС обявиха, че ще обсъдят наказателни мерки и възможни санкции срещу Кремъл на 22 февруари.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече екипа на Навални "предатели" заради това, че водят преговори с хора, които гледат на Русия като враг или агресор.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, заяви, че Москва може да внесе законодателство за поемане на наказателна отговорност от тези, които призовават за нови санкции срещу Русия.

Канцлерът на Австрия призова "Северен поток 2" да не се обвързва с Навални

Канцлерът на Австрия призова "Северен поток 2" да не се обвързва с Навални

"Северен поток 2" отговарял на интересите на Европа

Волков също обяви планове за нов национален протест, информира "Ройтерс". Той призова руснаците да се съберат в неделя вечерта.

Полицията е задържала повече от 11 000 души от началото на протестите заради участие в неразрешени демонстрации.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.