Полицията в Русия е арестувала множество хора и е обискирала жилища, собственост на поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални, информира ДПА.

Арестите и обиските са извършени в Санкт Петербург и във Владивосток, показват кадри и снимки, качени в социалната мрежа "Телеграм". Само в Санкт Петербург са проведени 30 подобни операции, уточниха от руската полиция.

Навални без оплаквания от условията на задържане

Навални без оплаквания от условията на задържане

Редица държави осъдиха решението на руския съд

Повечето от засегнатите от акцията са поддръжници на Навални, който сега е в затвора, но сред засегнатите е имало и поддръжници на бившия петролен магнат и критик на Путин - Михаил Ходорковски, който отдавна живее в изгнание в чужбина.

Екипът на Навални призова за временно преустановяване на демонстрациите в негова подкрепа, предвид това че при предишните протести бяха арестувани над 10 000 поддръжници на опозиционера.

"Останете свободни!", написа Навални в "Инстаграм".

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а

Във Владивосток журналистът Генади Шулга е бил арестуван в дома си, а главата му е била притисната на пода пред купа с храна за домашни любимци.

Полицията публикува видеото без съгласието на Шулга - като възпиращ фактор за дисидентите в страната, отбелязаха коментатори.

Междувременно новината, че глухоням мъж е бил глобен от съд, за когото се твърди, че е скандирал лозунги на протест в подкрепа на Навални в Санкт Петербург, предизвика възмущение и подигравки сред правозащитни организации.

Руските власти са подложени на обстрел заради липса на независим съдебен процес за арестувани, а адвокати критикуват, че някои маскирани полицаи нито са се представяли, нито са информирали задържаните за обвинения срещу тях.

Лех Валенса номинира Алексей Навални за Нобелова награда за мир

Лех Валенса номинира Алексей Навални за Нобелова награда за мир

Той се бори против тоталитаризма...