Експрезидентът на Полша Лех Валенса номинира намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални за Нобелова награда за мир, съобщи Gazeta Wyborcza.

В обръщение към Нобеловия комитет Валенса, който беше удостоен с наградата за мир през 1983 г., отбелязва, че Навални е проявил голяма смелост и положил значими усилия за осветляване на корупцията, защита на правото на свободно изразяване и противодействие срещу режима в Русия, който става все по-авторитарен.

"Господин Навални днес се бори против тоталитаризма, за идеалите на демокрацията, основните права и свободи на човека и върховенството на закона, както и аз воювах преди няколко десетилетия в комунистическа Полша", отбелязва Валенса.

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

На власт са „шепа крадци-окупатори”...

Навални вече има няколко номинации за Нобеловата награда за мир. През септември 2020 г. стана известно, че кандидатурата му е предложена от професори от няколко университета, занимаващи се с изследване на Русия.

По-късно агенция Reuters съобщи, че Навални е номиниран за наградата от норвежкия министър на околната среда Ола Елвестуен - за неговите "усилия за мирна демократизация на Русия".

Правото да извършват такива номинации имат депутати и членове на правителствата на държавите, ректори и професори от университети, предишни лауреати на наградата, бивши и действащи членове и съветници на Нобеловия комитет.

Приемането на номинации приключи на 31 януари. Предстои организационният комитет да обяви краткия списък на претендентите за наградата. Носителят на наградата ще стане известен през ноември. През 2020 г. с Нобеловата награда за мир беше удостоена Световната програма по прехраната на ООН.

Нобелова награда за мир за 2020 г. за Световната програма по прехраната на ООН

Нобелова награда за мир за 2020 г. за Световната програма по прехраната на ООН

Предотвратила използването на глада като оръжие за война и конфликт