Нобеловата награда за мир за 2020 г. е присъдена на Световната програма по прехраната на ООН (WFP) за усилията ѝ за борба с глада.

Норвежкият Нобелов комитет обяви, че WFP е действала "като движеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие във война и конфликт".

Наградата е на стойност 10 милиона шведски крони (1,1 млн долара).

101-ият носител на Нобеловата награда за мир беше обявен в норвежкия Нобелов институт в Осло.

Говорител на WFP заяви, че това е "горд момент".

WFP изчислява, че помага на около 97 млн. души годишно в 88 държави.

"С тазгодишната награда (Нобеловия комитет) иска да насочи погледа на света към милионите хора, които страдат от или са изправени пред заплахата от глад", изтъкна председателят на норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен, като допълни: "Световната програма по прехраната играе ключова роля в многостранното сътрудничество за превръщането на продоволствената сигурност в инструмент на мира."

За наградата тази година бяха номинирани 211 души и 107 организации. Съгласно правилата на Нобеловата фондация не се разрешава публикуването на кратки списъци с номинации в продължение на 50 години, а организацията твърди, че всякакви спекулации преди обявяването са "чисто предположение".

Световната здравна организация и климатичната активистка Грета Тунберг бяха спрягани сред фаворитите за тазгодишната награда.

Нобеловата награда за мир през миналата 2019 г. година получи премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, чието мирно споразумение с Еритрея сложи край на 20-годишна военна безизходица след пограничната им война в периода 1998-2000 г.

Бившият президент на САЩ Барак Обама спечели наградата през 2009 г. за "изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите".

Други бележити победители са бившият президент на САЩ Джими Картър (2002 г.); пакистанската активистка за детско образование Малала Юсафзай (споделена през 2014 г.); Европейският съюз (2012 г.); ООН и нейният генерален секретар по това време Кофи Анан (споделена през 2001 г.); Майка Тереза ​​(1979 г.) и др.

В понеделник започна седмицата на Нобеловите награди.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за "откриването на вируса на хепатит C".

Нобеловата награда за физика за 2020 г. получиха британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец.

С Нобеловата награда за химия за 2020 г. бяха удостоени французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна.

Нобеловата награда за литература за 2020 г. беше връчена на американската поетеса и есеистка Луиз Глюк.

Нобеловата награда за икономика ще бъде присъдена в понеделник.

Носителите на Нобеловата награда получават 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).