Американската поетеса и есеистка Луиз Глюк е носител на Нобеловата награда за литература за 2020 г., обявиха от Кралската шведска академия. 

Кратката обосновка за връчването на наградата на Глюк е "за нейния несбъркваем поетичен глас, който със сурова красота превръща индивидуалното съществуване в универсално".

Наградата се дава на човека, който е "произвел в областта на литературата най-забележителното произведение в идеална посока".

Тя е родена през 1943 година в Ню Йорк и е от еврейски произход. Преподавала е английски език в колежа "Уилямс" в Уилямстаун (Масачузетс), както и в Бостънския и Айовския университет, също и в колежа "Годард" във Върмонт. В момента е професор по английски език в Йейлския университет

Носителка е на Националния хуманитарен медал на САЩ през 2015 г. Печели наградата "Пулицър" през 1993 г. за книгата си "Дивият ирис" и Националната награда за литература на САЩ през 2014 г. Член е на Американското философско общество. 

Прави литературния си дебют през 1968 г. с "Първороден" и "скоро беше призната за един от най-изявените поети в американската съвременна литература", посочва Нобеловата академия.

Нейната поезия често се фокусира върху болезнената реалност да бъдеш човек, пишейки за теми като детството и семейния живот и близката връзка с родителите и братята и сестрите, допълват от Академията.

Глюк "търси универсалното и в това се вдъхновява от митове и класически мотиви, присъстващи в повечето от нейните творби", изтъкват още от Академията.

Шведската кралска академия отбелязва нейния поетичен сборник от 2006 г. "Аверно", наричайки го "майсторски" и "визионерска интерпретация на мита за слизането на Персефона в ада в плен на Хадес, бога на смъртта".

Председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон също така похвали "откровения и безкомпромисен" глас на Глюк, който е "пълен с хумор и хапливо остроумие".

Нейните 12 стихосбирки се "характеризират със стремеж към яснота", добави Олсон, сравнявайки я с Емили Дикинсън с нейната "строгост и нежелание да приеме наивните догми на вярата".

През миналата 2019 година Нобеловата награда литература получиха австрийския писател и драматург Петер Хандке и полската новелистка и поетеса Олга Токарчук.

Изборът на Хандке доведе до масови критики. Той беше отявлен поддръжник на сърбите по време на югославските войни през 1990-те години и говори на погребението на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, който беше обвинен в геноцид и други военни престъпления.

Сред критиците бяха ПЕН Америка, които заявиха, че са "онемели от избора на писател, който използва публичния си глас, за да подкопае историческата истина".

Петиция, подписана от 58 000 души, призова за отнемане на наградата, но Кралската шведска академия защити избора си като такъв, основан единствено на литературни заслуги. Церемонията по награждаването на Хандке през декември беше бойкотирана в знак на протест от посланици на различни страни, включително Босна, Албания, Косово.

Към днешна дата има 113 Нобелови лауреати за литература, 16 от които са жени (включително Луиз Глюк). 

Обикновено победителите получават своя Нобел от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, но заради пандемията тя беше заменена с телевизионна церемония, показваща лауреатите, получаващи наградите си в родните си страни.

В понеделник започна седмицата на Нобеловите награди.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за "откриването на вируса на хепатит C".

Нобеловата награда за физика за 2020 г. получиха британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец.

С Нобеловата награда за химия за 2020 г. бяха удостоени французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна.

Нобеловите награди за мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в петък и понеделник.

Носителите на Нобеловата награда получават 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).