Шведската академия присъди Нобеловата награда за литература за 2018 г. на полската новелистка и поетеса Олга Токарчук, а за 2019 г. - на австрийския писател и драматург Петер Хандке.

Както отбелязват от Шведската академия, наградата на Токарчук се присъжда "за наративното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот".

Според академията Токарчук, която е смятана за най-талантливата полска новелистка на своето поколение, "никога не разглежда реалността като нещо стабилно или вечно". "Тя изгражда своите романи върху напрежението между културните противоположности: природа срещу култура, разум срещу лудост, мъж срещу жена, дом срещу отчуждение", допълват от Шведската академия.

Хандке получава наградата за "влиятелна творба, която изследва периферията и спецификата на човешкото съществуване".

Петер Хандке се утвърди като един от най-влиятелните писатели в Европа след Втората световна война, отбелязва Нобеловият комитет. "Уникалното изкуство на Петер Хандке се състои в съсредоточеното внимание към пейзажите и материалното присъствие в света, което направи киното и живописта два от най-големите му източници на вдъхновение", се казва в изявлението.

Тази година се връчват две Нобелови награди, защото през миналата година не беше излъчен Нобелов лауреат заради скандал в Шведската академия - организацията, която връчва наградите. Тогава известният културен деятел в Швеция Жан-Клод Арно, който е съпруг на един от членовете на Академията - Катарина Фростенсон, беше обвинен в сексуален тормоз и беше осъден на две години затвор за изнасилване.

Освен това по време на разследването, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да бъде обвинен в изтичането на информация за нобеловите победители преди официалното обявяване на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2016 година.

Шведската академия обвини Фростенсон за разкриването на информацията; тя беше принудена да напусне академията. Постът си трябваше да напусне и постоянният секретар Сара Даниус.

Олга Токарчук

Източник: EPA/БГНЕС

Олга Токарчук

Всеки лауреат получава парична награда в размер на 9 млн. шведски крони, което се равнява на 912 000 долара.

Церемонията по награждаването на лауреатите ще се състои в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел. 

От 1901 г. са връчени 110 Нобелови награди за литература. Досега 14 жени бяха отличени с тази награда, като Токарчук е 15-тата. Най-младият носител на Нобелова награда за литература е 41-годишният Ръдиард Киплинг (1907 г.), който стана световноизвестен с "Книга за джунглата". Най-възрастният носител на наградата е Дорис Лесинг (2007 г.), която беше призната от Шведската академия на 88-годишна възраст.