Организацията, която решава на кого да бъде връчена Нобеловата награда за литература, обяви, че през тази година няма да има носител на приза заради разразилия се сексскандал в организацията, съобщават световните информационни агенции.

Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература, изпадна в криза заради нейното отношение към обвиненията срещу съпруга на членка на академията. Тя междувременно си подаде оставката, както и ръководителят на академията и още четирима членове.

Академията уточни, че победителят за 2018 г. ще бъде обявен заедно с победителя за 2019 г. догодина.

Това е най-големият скандал, разразявал се около Нобеловите награди, откакто тя е била връчена за първи път през 1901 г.

От Шведската академия подчертаха, че решението е било взето заради липсата на обществено доверие.

Някои членове на академията изтъкват, че наградата трябва да продължи да защитава традицията, но други посочват, че институцията не е в състояние да представлява наградата.

Освен шестте години по време на световните войни е имало само една година, в която наградата не е била присъдена. През 1935 г. не е бил намерен достоен победител.

Оставка и сексуални обвинения в Шведската академия за Нобелови награди

Оставка и сексуални обвинения в Шведската академия за Нобелови награди

В джендър неутрална Швеция е изненада, че трима мъже биха поискали жена да бъде изгонена от Нобеловата комисия за предполагаеми действия на съпруга й

Скандалът започна да се развива през ноември миналата година, когато френският фотограф Жан-Клод Арно, който ръководи културен проект с финансиране от Шведската академия, беше обвинен от 18 жени в сексуален тормоз.

Няколко от предполагаемите инциденти са се случили в имоти, принадлежащи на академията. Арно отрича обвиненията.

По-късно организацията гласува против отстраняването на съпругата на Арно, поетесата и писателка Катарина Фростенсон, от нейната комисия.

Това, заедно с обвиненията в конфликт на интереси и изтичането на имената на носителите на Нобелова награда, вся раздор в Шведската академия.

Последва вълна от оставки, включително на Фростенсон и ръководителя на академията проф. Сара Даниус.

Сега академията има само 11 членове. Един от тях - Керстин Екман, е била неактивна от 1989 г. насам, когато академията отказа да осъди фетвата (смъртната присъда), издадена на Салман Рушди заради книгата му "Сатанински строфи".

Уставът изисква кворум от 12 души за гласуване за приемането на нови членове.

Технически, членовете са назначени доживотно в Шведската академия и не могат да подават оставки, въпреки че могат откажат да участват. Покровителят на академията крал Карл XVI Густаф заяви, че ще промени правилата, за да им позволи да напуснат официално.

Всичко това означава, че през 2019 г. ще бъдат обявени две награди за литература. Това не е първият път, в който това се случва. Например през 1935 г. не е връчена награда, като тя е връчена година по-късно на американския драматург Юджийн О'Нийл.

Кампанията #MeToo, която алармира за широкото разпространение на сексуалния тормоз, може да е изиграла роля в решението на академията.