Ръководителят на Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература, подава оставка след вътрешен спор в престижната институция, който предизвика критика и притеснения на шведския крал, съобщава "Тайм".

Сара Даниус обяви решението си след тричасово заседание на членовете на академията в Стокхолм. Даниус заявява, че е загубила доверието на 18-членната академия. Кризата започва миналата седмица, след като трима мъже членове подадоха оставка, защото комисията не е гласувала премахването на колега жена. Съпругът на жената е изправен пред сексуални обвинения и предварително изнасяне на имена на носители на Нобелова награда.

Членовете на академията са назначени за цял живот и оставките са изключително редки.

В джендър неутрална Швеция е изненада, че трима мъже от културните среди - Клас Остергрен, Кел Есмарк и Питър Енглунд - биха поискали жена - шведската поета Катарина Фростенсон - да бъде изгонена от Нобеловата комисия за предполагаеми действия на съпруга й.

56-годишната Даниус шведски литературен историк в Стокхолмския университет, заяви, че сътресението в академията "вече е засегнало Нобеловата награда доста сериозно".

Бордът на фондацията Нобел остро разкритикува шведската академия, заявявайки, че групата заплашва репутацията на Нобеловата награда.

Фондацията публикува изявление, в което отбелязва, че "доверието в шведската академия е сериозно нарушено" и настоява групата да предприеме конкретни действия за възстановяване на това доверие.

Шведският Карл XVI Густав коментира, че оставките "рискуват да навредят сериозно" на академията и всички замесени трябва да "осъзнаят своята отговорност към институцията и да допринесат за разрешаването на конфликтите".

Кралят е патрон на академията и трябва да одобрява всяко едно тайно гласуване, преди да бъде оповестено. Кралят допълва, че ще обмисли нови правила, при които би било възможно членовете да подават оставка.