Паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони (1,1 милиона долара), обявиха от Нобеловата фондация, предаде АФП.

В съобщение се отбелязва, че свършеното през последните години по отношение на финансовото състояние на фондацията позволява премията да бъде увеличена.

Путин номиниран за Нобеловата награда за мир

Путин номиниран за Нобеловата награда за мир

Номинацията е направена от руския писател Сергей Комков

Тазгодишните награди в областта на медицината, физиката, химията, литературата, мира и икономиката ще бъдат обявени по време на седмицата от 5 октомври.

Премията бе намалена от 10 на 8 милиона шведски крони през 2011 г., когато фондацията постави начало на програма за подобряване на финансовото си състояние.

От началото на 2012 г. инвестираният капитал нарасна от под 3 милиарда до 4,6 милиарда крони, докато възвращаемостта е близо 9% на година благодарение на добро пазарно представяне и добри резултати при управлението на активите на фондацията.

Тръмп звънна на скандинавските депутати, номинирали го за Нобелова награда за мир

Тръмп звънна на скандинавските депутати, номинирали го за Нобелова награда за мир

Повечето нобелови експерти обаче не вярват, че Тръмп има големи шансове да вземе наградата

Алфред Нобел, химик, инженер и предприемач, изобретил динамита, завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди, което е около 31,5 милиона шведски крони, еквивалентно днес на около 2,2 милиарда крони (222 милиона долара).

По-рано от Нобеловата фондация обявиха, че традиционната церемония по награждаване и банкетът в Стокхолм са отменени тази година заради пандемията от коронавирус. Вместо това събитието ще бъде предавано по телевизията. Лауреатите ще получат наградите в родните си държави.

Церемонията по присъждането на Нобеловата награда за мир ще се проведе по план в Осло, но с по-малко гости. Традиционният банкет е отменен.

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Тръмп бе номиниран от норвежеца за Нобеловата награда за мир и през 2018 г.