Президентът на САЩ Доналд Тръмп е номиниран за Нобеловата награда за мир за усилия в постигането на мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава "Джерусалим пост", позовавайки се на Фокс нюз.

Кристиан Тибринг-Гедде, депутат в норвежкия парламент и председател на Парламентарната асамблея на НАТО, е внесъл номинацията.

Тръмп бе номиниран от норвежеца за Нобеловата награда за мир и през 2018 г. за срещата му с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур.

"За неговите заслуги, мисля, че той направи повече в опита да си създаде мир между държавите в сравнение с повечето други номинирани за Нобела за мир", коментира норвежкият депутат пред американската медия.

Освен за споразумението между Израел и ОАЕ, което стана ясно, че ще бъде подписано на 15 септември в Белия дом, в писмото с номинацията до Нобеловия комитет се подчертава ключовата роля на Тръмп в уреждането на контакти между конфликтни страни...такива като граничния спор в Кашмир между Индия и Пакистан и конфликта между Северна Корея и Република Корея.

Депутатът каза обаче, че той "не е голям поддръжник на Тръмп".

"Комитетът трябва да погледне фактите и да го съди на базата на фактите, а не по начина, по който той се държи понякога. Хората, които получиха Нобеловата награда за мир през последните години направиха по-малко от Доналд Тръмп", подчерта той.

"Например Барак Обама не направи нищо", отбеляза норвежецът, като има предвид бившия президент на САЩ, който получи престижната награда през 2009 г. за усилията си в засилването на международната дипломация и сътрудничеството между народите.