Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Обединените арабски емирства и Израел са се договорили да установят пълни дипломатически отношения като част от споразумение за спиране на анексията на окупирана земя, обещана от палестинците за бъдещата им държава, съобщава АП. 

Съобщението поставя ОАЕ като първата арабска държава в Персийския залив, която прави това и едва третата арабска държава, която има активни дипломатически връзки с Израел.

Тръмп туитира изявление на страните, като признава сделката. След това той каза пред репортери в Овалния кабинет, че това е "наистина исторически момент". "Сега, когато ледът е пробит, очаквам повече арабски и мюсюлмански страни да последват Обединените арабски емирства".

Това предоставя рядка дипломатическа победа за Тръмп преди изборите през ноември, тъй като усилията му за прекратяване на войната в Афганистан все още не са се реализирали, докато усилията за постигане на мир между Израел и палестинците не вървят.

US демократи притеснени от анексия на Западния бряг

US демократи притеснени от анексия на Западния бряг

Носи рискове за Израел, Палестина и Йордания

За Израел обявяването идва след години, в които израелския премиер Бенямин Нетаняху се хвали, че неговото правителство се радва на по-тесни връзки с арабските държави, отколкото публично са признати. Нетаняху се опита да изгради селища на земи, обещани на палестинците и прие предложението на Тръмп, което би му позволило да анексира големи части от окупирания Западен бряг, като същевременно предоставя на палестинците ограничена автономия в други райони.

От своя страна ОАЕ допълнително запазва международната си кампания да бъдат възприемани като модел на толерантността в Близкия изток, въпреки че са управлявани от авторитарни владетели. Това също така поставя ОАЕ на първо място в регионална надпревара за признание сред съседните арабски държави в Персийския залив.

А за палестинците, които дълго време разчитат на арабската подкрепа в борбата си за независимост, обявлението бележи и победа, и неуспех.

Докато сделката в четвъртък спира израелските планове за анексиране, палестинците многократно призовават арабските правителства да не нормализират отношенията с Израел, докато не бъде постигнато мирно споразумение за създаване на независима палестинска държава.

Съвместно изявление на САЩ, ОАЕ и Израел е публикувано веднага след туита на Тръмп. Той заяви, че делегациите ще се срещнат през следващите седмици, за да подпишат сделки за директни полети, сигурност, телекомуникации, енергетика, туризъм и здравеопазване. Двете държави също ще си партнират в борбата с пандемията.

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Твърди се, че селища нямат ток, премахнати са и табели

"Отварянето на директни връзки между две от най-динамичните общества в Близкия Изток и напредналата икономика ще трансформира региона чрез стимулиране на икономическия растеж, засилване на технологичните иновации и изграждане на по-близки отношения между хората", се казва в изявлението на Тръмп, Нетаняху и принц Мохамед бин Заед Ал Нахиян.

Американският държавен секретар Майк Помпео похвали сделката. "Това е забележително постижение за две от най-напредничавите и технологично напреднали държави в света и отразява тяхната споделена регионална визия за икономически интегриран регион."

"Блажени да са миротворците. Мабрук и Мазал Тов", допълва Помпео.

Сред арабските държави само Египет и Йордания имат активни дипломатически отношения с Израел. Египет сключи мирна сделка с Израел през 1979 г., следвана от Йордания през 1994 г. Мавритания призна Израел през 1999 г., но по-късно прекрати отношенията през 2009 г. заради войната на Израел по това време в Газа.

Освен Тръмп, основните американски посредници за постигане на споразумение са старши съветникът на президента и зет Джаред Къшнър, специалният пратеник на Близкия изток Ави Берковиц и Дейвид Фридман, американският посланик в Израел.

ОАЕ е федерация на съединени щати от седем шейхове на Арабския полуостров. Формирана през 1971 г., страната като другите арабски държави по онова време не признава Израел заради окупацията на земя, която е дом на палестинците.

"Арабският петрол не е по-скъп от арабската кръв", коментира някога основният владетел на ОАЕ, шейх Заед бин султан Ал Нахиян, когато се съгласи на петролен бойкот заради американската военна подкрепа на Израел във войната през 1973 г. в Близкия изток.

ОАЕ разчиташе на палестинците с бели якички при създаването на своята нация. С течение на времето поддържаше позицията си, че Израел трябва позволи създаването на палестинска държава на земя, завзета във войната през 1967 г.

Но през последните години връзките между арабските държави в Персийския залив и Израел тихо се увеличават, отчасти заради споделената им вражда срещу Иран и ливанската група "Хизбула". Принц Мохамед също споделя недоверието на Израел към ислямистки групи като "Мюсюлманско братство" и "Хамас", която държи Ивицата Газа.

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Тръмп се обяви за посредник и лично обсъжда въпроса с краля на Саудитска Арабия

Не е ясно какво е подтикнало Израел и ОАЕ да обявят всичко това сега. През юни посланикът на Обединените арабски емирства в САЩ предупреди в израелски вестник, че Израел планира да анексира долината на Йордан и други части на окупирания Западен бряг и това ще попречи на усилията на Израел за подобряване на връзките с арабските държави.

Споразумението осигурява на Нетаняху вътрешна помощ в момент, когато коалиционното правителство на Израел е пред крах и е изправено пред възможността за предсрочни избори през следващите месеци. Нетаняху е наясно, че неговата популярност спада, след като страната се бори с новото огнище на коронавирус и бързо растящата безработица в резултат на по-ранните мерки за блокиране.

Нетаняху дава и ценно дипломатическо постижение на своя добър приятел Тръмп преди изборите в САЩ.

И все пак, с отпадането на плана за анексиране, Нетаняху може да си увеличи залозите преди евентуална промяна в Белия дом. Джо Байдън, даде да се разбере, че ще се противопостави на всякакви стъпки на Израел за едностранно преначертаване на картата на Близкия изток и анексиране на земи, обещани на палестинците.

Нетаняху рискува критики в собствената си твърда партия "Ликуд", чиито членове силно подкрепят анексията. Нетаняху изглежда залага, че членовете на "Ликуд" - и малкото, но влиятелно движение на заселниците - ще се съгласят, че мирното споразумение носи повече ползи от едностранното анексиране. Проучванията на общественото мнение показват, че анексирането не е с голям приоритет за огромното мнозинство от израелската общественост.

Отказът от плана за анексиране променя малко реалната ситуация. Израел вече държи цялостния контрол над Западния бряг и продължава да разширява своите населени места там, като същевременно предоставя на палестинците автономия в поредица от анклави. Около 500 000 израелци живеят в бързо разрастващите се селища на Западния бряг.

Следващата година Израел ще вземе участие в ЕКСПО 2020 в ОАЕ, световният панаир, чийто домакин е Дубай, а ОАЕ обяви планове за изграждане на фамилна къща на Авраам в Абу Даби, в която ще се помещават джамия, църква и синагога.

В Израел отмениха седмичното заседание на кабинета заради коалиционни разногласия

В Израел отмениха седмичното заседание на кабинета заради коалиционни разногласия

"Може да бъде знак за близки общи избори", които биха били четвърти за две години