Четирима демократи в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) изпратиха писмо до израелския премиер Бенямин Нетаняху и израелския министър на отбраната Бени Ганц, за да изразят несъгласие с плановете за анексия на Западния бряг.

Ян Шаковски, Тед Дюч, Дейвид Прайс  Брад Шнайдер подписаха писмото.

"Подкрепяме постигането на мирно споразумение между Израел и палестинците, което води до създаването на две държави. Натискът за едностранно анексиране на територията на Западния бряг след 1 юли ще направи тези цели по-трудни за постигане.", пишат те.

Членовете на Конгреса също така заявиха, че анексирането е риск за сигурността в Йордания, като има сериозни и допълнителни рискове за Израел с неговите европейски приятели и други партньори по света. Не виждаме как някой от тези остри рискове служи на дългосрочния интерес на силен, сигурен Израел.

Германия сериозно притеснена от анексия на Западния бряг

Германия сериозно притеснена от анексия на Западния бряг

Израел решен да завърши плановете за анексия

Припомняме, че ЕС и ООН вече изразиха несъгласието си с плана.

ЕС обаче все още няма единна позиция за реакция, ако Израел настоява за анексиране, включително дали да наложи санкции на Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече заяви, че Израел няма да одобри създаването на палестинска държава като част от плана си за анексиране.

Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц също заяви, че страната не е длъжна да подкрепи палестинска държава.

Той също така намекна, че Израел може и да не изпълни целия план на Тръмп.

Планът за анексиране на Западния бряг ще бъде приложен в рамките на няколко седмици.

Скорошно проучване на общественото мнение показа, че повечето израелци са против анексията.

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Въпреки плановете на правителството

През април Нетаняху и Бени Ганц се договориха от юли да започнат анексията на Западния бряг. Инициативата дойде след думите на американския президент Доналд Тръмп за т.нар. "сделка на века", която предвижда части от Западния бряг да се присъединят към Израел. Идеята обаче породи недоволство сред по-голямата част от международната общност и доведе до прекратяването на мирните преговори с Израел от страна на Палестина.

Повечето от страните признават Палестина като независима държава, с изключение на САЩ, Канада, Мексико, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други.