Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц заяви, че планът на администрацията на САЩ за Близкия изток е несъвършен, но въпреки това е най-добрият план за мир, предложен досега от голяма сила, предаде "Ройтерс".

Щайниц обаче намекна, че Израел няма да приеме непременно целия план на президента Доналд Тръмп.

"Въпросът за палестинската държавност е въпрос на преговори и изисква съгласие от двете страни. Не виждам да се случи нещо в обозримо бъдеще за палестинска държава, защото палестинците не са готови и честно казано, те наистина не го искат. В противен случай това щеше да се случи отдавна.", счита той.

Планът на Къшнър може да успее, смята Саудитска Арабия

Планът на Къшнър може да успее, смята Саудитска Арабия

По думите му това може да стане, тъй като е него се включва и частния сектор

Освен това Израел не е задължен да подкрепя палестинската държавност, дори ако САЩ я подкрепят, добави Щайниц.

Американците признаха Йерусалим за столица на Израел и преместиха посолството, палестинците не го признаха., каза още той.

Щайниц каза, че планът на Израел да прилага суверенитет в около 30% от Юдея, а Самария не означава, че Израел се отказва още претенциите си към останалата част от района.

През април израелският премиер Бенямин Нетаняху и бившият му съперник в изборите и настоящ коалиционен партньор Бени Ганц се договориха от юли да започнат анексията на Западния бряг. Инициативата дойде след думите на американския президент Доналд Тръмп за т.нар. "сделка на века", която предвижда части от Западния бряг да се присъединят към Израел.

Идеята обаче породи недоволство сред по-голямата част от медународната общност и доведе до прекратяването на мирните преговори с Израел от страна на Палестина.

Франция обещава "отговор" на Израел при анексия на Западния бряг

Франция обещава "отговор" на Израел при анексия на Западния бряг

Париж призова Тел Авив да се въздържа от едностранни мерки

Повечето от страните признават Палестина като независима държава, с изключение на САЩ, Канада, Мексико, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други.