Анексията на части от Западния бряг, която планира Израел в рамките на т. нар. "сделка на века" няма да остане без отговор. За това предупреди френският външен министър, цитиран от "Спутник".

Призоваваме израелското правителство да се въздържа от едностранни мерки, в частност от анексията, заяви Жан-Ив ле Дриан пред Долната камара на френския парламент.

По-късно, в телефонен разговор със своя египетски колега, френският външен министър посочи, че "подобно решение не може да остане без отговор", имайки предвид плановете на Тел Авив да анексира по-голямата част от Западния бряг под закрилата на сделката на века.

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

Според Съюза това са палестински територии

През април израелският премиер Бенямин Нетаняху и бившият му съперник в изборите и настоящ коалиционен партньор Бени Ганц се договориха от юли да започнат анексията на Западния бряг. Инициативата дойде след думите на американския президент Доналд Тръмп за т.нар. "сделка на века", която предвижда части от Западния бряг да се присъединят към Израел. Идеята обаче породи недоволство сред по-голямата част от медународната общност и доведе до прекратяването на мирните преговори с Израел от страна на Палестина.

Повечето от страните признават Палестина като независима държава, с изключение на САЩ, Канада, Мексико, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други.

11 страни от ЕС протестират анексията на Западния бряг от Израел

11 страни от ЕС протестират анексията на Западния бряг от Израел

Предупреждават, че тя ще подкопае международното положение на страната