Европейският съюз предупреди в четвъртък новото израелско правителство да не анексира части от Западния бряг, като заяви, че подобен ход би представлявал сериозно нарушение на международното право, предаде АП.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел заяви, че 27-членният блок не признава израелския суверенитет над палестинската територия и че той ще продължи да следи внимателно ситуацията и нейните по-широки последици и ще действа съответно.

По-рано тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху и основният му съперник Бени Ганц подписаха коалиционно споразумение, което включва клауза за предварително планиране на анексирането на части от Западния бряг, включително израелските селища с начало 1 юли.

Самият Нетаняху дойде на власт с обещание за анексия.

Сделката Нетаняху-Ганц предвижда, че всяко израелско действие ще се нуждае от подкрепа на САЩ и трябва да вземе предвид мирните договори на Израел със съседните Йордания и Египет.

Дългоочакваният план на Белия дом, разкрит по-рано тази година, предвижда части от Западния бряг да бъдат под постоянен израелски контрол. Палестинците отхвърлиха плана като предубеден.

Планът противоречи напълно на международното право, което защитава учредяването на палестинската държава в границите преди Войната от 1967 г., при която Израел окупира Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голанските възвишения и Синайския полуостров.

Нетаняху и Ганц със споразумение, управляват ротационно

Нетаняху и Ганц със споразумение, управляват ротационно

След година на политическа криза

Припомняме, че дни по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху е постигнал споразумение със съперника си Бени Ганц за формиране на правителство за единството, с което най-накрая ще се прекъсне политическата криза в страната.

Припомняме, че вече година страната е в задънена улица и организира 3 пъти парламентарни избори поради липса на разбирателство за коалиция между партиите.

Нито една страна не спечели достатъчно голямо мнозинство за съставяне на правителство.

Нетаняху и Ганц ще заемат ротационния пост на премиера. Нетаняху ще заема първо мястото за премиер в продължение на 18 месеца, преди Ганц да поеме "кормилото" за още 18 месеца.

Двамата партийни лидери започнаха преговори за формиране на правителството миналия месец, като този ход беше възприет от мнозина от поддръжниците на Ганц като предателство.

Както е известно, Нетаняху бе обвинен в корупция и трябва да бъде съден.