Израелският премиер Бенямин Нетаняху е постигнал споразумение със съперника си Бени Ганц за формиране на правителство за единството, с което най-накрая ще се прекъсне политическата криза в страната.

Припомняме, че вече година страната е в задънена улица и организира 3 пъти парламентарни избори поради липса на разбирателство за коалиция между партиите.

Нито една страна не спечели достатъчно голямо мнозинство за съставяне на правителство.

В изявление, дясната партия "Ликуд" на Нетаняху и центристко-либералната партия на Ганц "Синьо и бяло" заявиха, че са се споразумели за споразумение за единство.

Коронавирус: Хиляди протестиращи срещу ограничителните мерки в Израел

Коронавирус: Хиляди протестиращи срещу ограничителните мерки в Израел

Според мерките на правителството са антидемократични

Нетаняху и Ганц ще заемат ротационния пост на премиера. Нетаняху ще заема първо мястото за премиер в продължение на 18 месеца, преди Ганц да поеме "кормилото" за още 18 месеца.

Двамата партийни лидери започнаха преговори за формиране на правителството миналия месец, като този ход беше възприет от мнозина от поддръжниците на Ганц като предателство.

Както е известно, Нетаняху бе обвинен в корупция и трябва да бъде съден.

По време на предизборната кампания Ганц обеща да се бори с корупцията, но след разразяването на кризата с коронавируса заяви, че тя го е принудила да се откаже от обещанието и да води преговори с дългогодишния премиер на Израел.

Припомняме, че това се случва и на фона на протести срещу управлението, този път заради строгите мерки срещу коронавируса.

Премиерът Бенямин Нетаняху намекна за облекчаване на рестрикциите, за фирмите от компютърната, IT и електронната индустрия, която е водеща в страната.

Правителството все пак отбеляза, че хората с хронични заболявания и възрастните ще трябва да спазват строги мерки за сигурност.

Все пак маските остават задължителни, но спортни дейности на открито вече могат да бъдат упражнявани от до двама души, но само на разстояние до 500 метра от дома. До 10 души могат да се молят заедно на открито, но трябва да спазват дистанция от поне 2 метра.