Бени Ганц и Бенямин Нетаняху се договориха за правителство на единството в Израел. Това бе постигнато, въпреки различията между двамата и взаимните обвинения.

Това е съобщил действащият премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Аарец".

Според споразумението Ганц ще го замени след година и половина.

Нетаняху каза в интервю за Канал 12, че все още не е подписано споразумение.

Ганц написа по-късно в "Туитър", че който иска единство, не работи с ултиматуми и със сигурност не вреди на демокрацията и гражданите".

Нетаняху заяви, че неговата партия ще запази финансовото министерство и ще бъде договорен взаимно нов министър на правосъдието.

Ганц с мандат за съставяне на правителство

Ганц с мандат за съставяне на правителство

Има 28 дни да направи това

Миналата седмица, израелският президент Реувен Ривлин не даде на премиера и лидер на "Ликуд" Бенямин Нетаняху, а не неговия основен съперник Беним Ганц, мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, че партията на Нетаняху "Ликуд" спечели последните избори и има 36 депутати. Политическите опоненти от "Кахол Лаван" на Бени Ганц спечелиха 33 мандата.

Така двамата нямат нужното мнозинство, за да управляват самостоятелно.

Ривлин привика на спешна среща Нетаняху и Ганц във връзка с новия кабинет. Намерението му е да се състави правителство на единството. В изявление, той призова да се загърбят всички различия в тежките време, през които преминава не само страната, но и светът.

В рамките на 28 дни трябва да се сформира коалиция. Номинираният за премиер има право да поиска две допълнителни седмици.

Ситуацията се усложнява допълнително от намерението на Бени Ганц да прокара два закона - с единия се забранява един и същи политик да бъде премиер за повече от два мандата, а според другия текст депутат с повдигнати срещу него обвинения няма да има право да съставя правителство. И двата законопроекта целят да попречат на Нетаняху да формира коалиция.

Изравнени сили между Нетаняху и Ганц преди вота в Израел

Изравнени сили между Нетаняху и Ганц преди вота в Израел

На 2 март за трети път ще се гласува за парламент

Ганц по-рано обяви, че няма да се коалира с Нетаняху заради воденото срещу него дело за корупция.

Процесът трябваше да започне на 17 март, но коронавирусът го отложи.

Нетаняху отхвърля обвиненията.