Израелският президент Реувен Ривлин не даде на премиера и лидер на "Ликуд" Бенямин Нетаняху, а не неговия  основен съперник Беним Ганц, мандат за съставяне на правителство, съобщиха местни медии. 

Припомняме, че партията на Нетаняху "Ликуд" спечели последните избори и има 36 депутати. Политическите опоненти от "Кахол Лаван" на Бени Ганц спечелиха 33 мандата.

Така двамата нямат нужното мнозинство, за да управляват самостоятелно. 

„Ликуд“ поиска преразглеждане на изборните протоколи

„Ликуд“ поиска преразглеждане на изборните протоколи

Официалните резултати се очакват на 10 март...

Ривлин привика на спешна среща Нетаняху и Ганц във връзка с новия кабинет. Намерението му е да се състави правителство на единството. В изявление, той призова да се загърбят всички различия в тежките време, през които преминава не само страната, но и светът.  

В рамките на 28 дни трябва да се сформира коалиция. Номинираният за премиер има право да поиска две допълнителни седмици.

Ситуацията се усложнява допълнително от намерението на Бени Ганц да прокара два закона - с единия се забранява един и същи политик да бъде премиер за повече от два мандата, а според другия текст депутат с повдигнати срещу него обвинения няма да има право да съставя правителство. И двата законопроекта целят да попречат на Нетаняху да формира коалиция

Ганц по-рано обяви, че няма да се коалира с Нетаняху заради воденото срещу него дело за корупция. 

Нетаняху на крачка от пълно мнозинство в Израел

Нетаняху на крачка от пълно мнозинство в Израел

При почти 100% от преброените бюлетини

Процесът трябваше да започне на 17 март, но вероятно коронавирусът ще го отложи. 

Нетаняху отхвърля обвиненията.