Ръководството на партията "Ликуд", която спечели парламентарните избори в Израел, се обърна към централната избирателна комисия на страната с молба да преразгледа всички протоколи и изборни документи, предаде радио "Свободна Европа".

Официалните резултати от вота ще бъдат обявени на 10 март.

Според неокончателните резултати, десният блок начело с премиера Бенямин Нетаняху получава 58 мандата, което означава, че не достигат три депутатски места за формиране на правителство - за това са необходими не по-малко 61 гласа.

Нетаняху на крачка от пълно мнозинство в Израел

Нетаняху на крачка от пълно мнозинство в Израел

При почти 100% от преброените бюлетини

Партията на Нетаняху "Ликуд" има 36 депутати. Политическите опоненти от "Кахол Лаван" на Бени Ганц спечелиха 33 мандата.

Най-късно на 17 март президентът на Израел Реувен Ривлин трябва да обяви на кого възлага съставянето на правителство. След това в рамките на 28 дни трябва да се сформира коалиция. Номинираният за премиер има право да поиска две допълнителни седмици.

Ситуацията се усложнява допълнително от намерението на Бени Ганц да прокара два закона - с единия се забранява един и същи политик да бъде премиер за повече от два мандата, а според другия текст депутат с повдигнати срещу него обвинения няма да има право да съставя правителство. И двата законопроекта целят да попречат на Нетаняху да формира коалиция. Срещу него са повдигнати обвинения в корупция и измама. Очаква се процесът срещу премиера да започне на 17 март. Той отхвърля обвиненията.

Бъдещето на Нетаняху като премиер под въпрос

Бъдещето на Нетаняху като премиер под въпрос

Партия "Наш дом Израел" обяви, че ще подкрепи закон, който няма да позволи на премиера Бенямин Нетаняху да сформира следващото правителство

Най-вероятно законовите текстове ще бъдат приети, след като Ганц получи подкрепата на лидера на "Наш дом Израел" Авигдор Либерман.

Това е третият вот в Израел в рамките на година, при който партиите са в патова ситуация. След предишните избори нито Нетаняху, нито Ганц успяха да формират управляваща коалиция.