Партия "Наш дом Израел" обяви, че ще подкрепи закон, който няма да позволи на премиера Бенямин Нетаняху да сформира следващото правителство, пише "Таймс ъв Израел".

Нетаняху на крачка от пълно мнозинство в Израел

Нетаняху на крачка от пълно мнозинство в Израел

При почти 100% от преброените бюлетини

Медията отбелязва, че вероятно ще бъде събрано мнозинство за прокарване на такова законодателство в Кнесета.

В съобщение на партията се казва, че е взето решение да насърчат приемането на два закона. Първият ще ограничи управлението на премиера до два мандата, а вторият ще попречи на депутат с повдигнати срещу него обвинения да сформира правителство.

Партията на Нетаняху води на изборите в Израел

Партията на Нетаняху води на изборите в Израел

Очаква се "Ликуд" да има 36-37 места, а десният блок – общо 60…

Законодателството е насочено към Нетаняху, който четвърти мандат е премиер. Освен това Нетаняху е обвинен в корупция и измама по три отделни случая. Процесът срещу министър-председателя ще започне на 17 март.

"Наш дом Израел" се присъединява към депутатите от "Синьо и бяло" и още две партии, които обявиха, че ще подкрепят законодателството, за да не се позволи на Нетаняху да сформира коалиция. Ако всички членове на четирите партии подкрепят двата законопроекта, те ще бъдат прокарани в Кнесета с мнозинство от 62 гласа.

Израел гласува за трети път на парламентарни избори за година

Израел гласува за трети път на парламентарни избори за година

Проучванията показват, че блокът на Нетаняху ще получи 58 места в сравнение с 55 за лявоцентристкия блок на Ганц

Вчера Нетаняху обвини лидера на "Синьо и бяло" Бени Ганц, че се опитва да подкопае демокрацията и че не зачита волята на народа, след като опозиционната партия потвърди, че ще се опита да прокара законодателство, което да забрани на лидера на "Ликуд" да служи като премиер на фона на съдебния процес.

"Ганц изгуби и сега се опитва да открадне изборите", негодува Нетаняху.

След изборите в понеделник блокът на премиера има 58 места при необходими най-малко 61 места за мнозинство в Кнесета. Блокът, който е против Нетаняху, има 62 места.

Ганц предложи подобен закон след изборите през септември, но тогава не получи подкрепата на лидера на "Наш дом Израел" Авигдор Либерман.