10 631 избирателни секции в Израел отвориха врати в 07,00 часа местно време за трети път за година. Израелците гласуват за 23-ия Кнесет (парламент) с надежда да сложат край на политическа безизходица, която тресе страната от края на 2018 г., пише "Таймс ъв Израел".

Изравнени сили между Нетаняху и Ганц преди вота в Израел

Изравнени сили между Нетаняху и Ганц преди вота в Израел

На 2 март за трети път ще се гласува за парламент

След двата парламентарни вота през 2019 г. социологическите проучвания показват още една задънена улица на гласуване, което се разглежда като референдум за премиера Бенямин Нетаняху, който ще се изправи пред съда по обвинения в корупция точно две седмици след днешните избори. Основният съперник на министър-председателя е лидерът на партия "Синьо и бяло" Бени Ганц.

Гласуването ще продължи до 22,00 часа местно време, когато ще излязат и първите екзитпол резултати, въпреки че някои по-малки секции отвориха в 08,00 часа и ще работят до 20,00 часа.

Ганц "скочи" на Нетаняху, тровел Израел

Ганц "скочи" на Нетаняху, тровел Израел

След седмици започва делото за корупция срещу премиера

29 партии участват на изборите, но най-вероятно не повече от 8 партии ще преминат прага от 3,25 на сто, необходим да влязат в Кнесета.

6 453 255 души имат право на глас.

Арабският вот се разглежда като решаващ.

Проучванията показват, че блокът на Нетаняху ще получи 58 места в сравнение с 55 за лявоцентристкия блок на Ганц. Партия "Наш дом Израел" на бившия военен министър Авигдор Либерман се очаква да спечели най-малко 7 места и отново да държи баланса.

Изборите се провеждат на фона на паниката около коронавируса. 5630 израелци са поставени под карантина. 10 израелци са носители на коронавируса.