Ден преди в Израел да се проведат третите подред парламентарни избори за последните 8 месеца, премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че ако бъде преизбран, ще анексира части от окупирания Западен бряг в рамките на няколко седмици, съобщава "Спутник".

В интервю той заяви, че анексията на Йорданската долина и други части от Западния бряг са неговият основен приоритет сред "четирите незабавни и най-важни мисии", които има.

Надявам се, че това (анексирането - бел.ред.) ще се случи след няколко седмици, най-много два месеца, посочи Нетаняху непосредствено преди изборния ден.

Той заяви, че съвместният американско-израелски комитет, на който е възложена тази задача, е започнал работа преди седмица.

Планът за мир за Близкия изток, представен от американския президент Доналд Тръмп на 28 януари, даде зелена светлина на Израел да анексира въпросната зона и предлага сформирането на комитет, който да определи точните граници на територията, която ще бъде присъединена.

Планът противоречи напълно на международното право, което защитава учредяването на палестинската държава в границите преди Войната от 1967 г., при която Израел окупира Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голанските възвишения и Синайския полуостров

Нетаняху посочи и останалите си приоритети, сред които подписването на "историческо" споразумение за отбрана със САЩ, ключов съюзник на Израел, и "изкореняването на иранската заплаха", без обаче да разкрива повече подробности за плановете си.

Нетаняху посочи, че четвъртата му незабавна цел, ако спечели изборите, ще е да осъществи икономическа реформа за намаляване на високата цена на живот в Израел.