Берлин и неговите европейски партньори имат сериозни опасения относно плановете на Израел да анексира части от Западен бряг.

Това заяви германският външен министър Хайко Маас в Йерусалим в сряда, цитиран от РТ. Маас е първият европейски държавник на такова високо равнище, посетил Израел след началото на пандемията на коронавирус.

"Заедно с Европейския съюз смятаме, че анексирането няма да е съвместимо с международното право", заяви Маас на съвместна пресконференция с израелския си колега Габи Ашкенази.

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Въпреки плановете на правителството

Германският висш дипломат призова вместо това да се възобновят преговорите за постигане на две отделни държави с Палестина.

Въпреки това ЕС все още няма единна позиция за реакция, ако Израел настоява за анексиране, включително дали да наложи санкции на Израел. 

Припомняме, че преди израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че  Израел няма да одобри създаването на палестинска държава като част от плана си за анексиране.

Според израелската телевизия Channel 13, планът за анексиране на Западния бряг ще бъде приложен в рамките на няколко седмици.

Снимка 483064

Източник: EPA/БГНЕС

Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц също заяви, че страната не е длъжна да подкрепи палестинска държава.

Той също така намекна, че Израел може и да не изпълни целия план на Тръмп.

Палестинските власти заявяват, че според американския план Израел ще анексира 30% -40% от Западния бряг, включително целият Източен Йерусалим.

ООН и ЕС вече се обявиха против. Палестина отказа да изпълнява някои споразумения.

Сблъсъци и арести след протести срещу анексията на Западния бряг

Сблъсъци и арести след протести срещу анексията на Западния бряг

Продължават вълненията в палестинските територии

Скорошно проучване на общественото мнение показа, че повечето израелци са против анексията.

През април Нетаняху и Бени Ганц се договориха от юли да започнат анексията на Западния бряг. Инициативата дойде след думите на американския президент Доналд Тръмп за т.нар. "сделка на века", която предвижда части от Западния бряг да се присъединят към Израел. Идеята обаче породи недоволство сред по-голямата част от международната общност и доведе до прекратяването на мирните преговори с Израел от страна на Палестина.

ООН срещу анексия на Западния бряг

ООН срещу анексия на Западния бряг

ЕС вече се противопостави на израелските планове

Повечето от страните признават Палестина като независима държава, с изключение на САЩ, Канада, Мексико, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други.