Израел няма да одобри създаването на палестинска държава като част от плана си за анексиране, заяви в неделя премиерът Бенямин Нетаняху.

Според израелската телевизия Channel 13, Нетаняху твърди, че планът за анексиране на Западния бряг ще бъде приложен в рамките на няколко седмици.

"Планът за анексиране няма да включва създаването на палестинска държава и правителството определено няма да го одобри", каза Нетаняху.

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Въпреки плановете на правителството

Той добави, че процесът все още не е приключил.

Припомняме, че израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц преди дни заяви, че страната не е длъжна да подкрепи палестинска държава.

Той също така намекна, че Израел може и да не изпълни целия план на Тръмп.

Палестинските власти заявяват, че според американския план Израел ще анексира 30% -40% от Западния бряг, включително целият Източен Йерусалим.

ООН и ЕС вече се обявиха против. Палестина отказа да изпълнява някои споразумения.

Израелски министър: Не сме задължени да подкрепим Държавата Палестина

Израелски министър: Не сме задължени да подкрепим Държавата Палестина

Може да не приемем в цялост мирния план на Тръмп

Скорошно проучване на общественото мнение показа, че повечето израелци са против анексията.

През април Нетаняху и Бени Ганц се договориха от юли да започнат анексията на Западния бряг. Инициативата дойде след думите на американския президент Доналд Тръмп за т.нар. "сделка на века", която предвижда части от Западния бряг да се присъединят към Израел. Идеята обаче породи недоволство сред по-голямата част от международната общност и доведе до прекратяването на мирните преговори с Израел от страна на Палестина.

Повечето от страните признават Палестина като независима държава, с изключение на САЩ, Канада, Мексико, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други.