Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди ръководството на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) да отворят своето въздушно пространство за катарската авиация, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от САЩ и страните от Персийския залив, цитирани и от ТАСС.

Според тях дипломатическата криза, която продължава в региона вече четвърта година, не позволява на САЩ да упражняват пълен санкционен натиск върху Иран.

Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Двете страни са в остър спор от юни 2017-а

Забраната принуждава Катар да използва иранското въздушно пространство, като това е източник за финансите на Техеран. "Потокът пари в хазната на Иран чрез полетите на Qatar Airways е постоянен дразнител за нас", коментира американски източник.

Тръмп решава да поеме ролята на посредник в преговорите и лично повдига тази тема по време на телефонни разговори с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд. Рияд все още проявява непримиримост.

"Катар иска само едно - отвореното въздушно пространство и да лети отново. Ако саудитската страна отстъпи, тогава Катар няма да се нуждае от нищо друго. Това е единственият лост за натиск за саудитската страна", обяснява друг източник.

Катар обяви край на патовото положение със Саудитска Арабия

Катар обяви край на патовото положение със Саудитска Арабия

Но няма да обърне гръб на съюзника си Турция