Седмичната среща на израелското правителство е отменена в неделя заради разногласия между "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху и "Кахол-Лаван" на вицепремиера и министърът на отбраната Бени Ганц, съобщава Yedioth Ahronoth, цитирани от ТАСС.

Заседанието на кабинета е отменено по инициатива на "Ликуд под предлог, че "Кахол-Лаван отказва да обсъжда нов пакет от помощи" във връзка с пандемията.

"Кахол-Лаван" отхвърли тези твърдения и призова "Ликуд стриктно да спазва разпоредбите на коалиционното споразумение".

"Тези напрежения са в допълнение към значителните разногласия между коалиционните партньори по отношение на държавния бюджет", който трябва да бъде приет следващите две седмици и "може да бъде знак за близки общи избори", които биха били четвърти за две години.

Настоящият 35-и кабинет на министрите на Израел положи клетва на 17 май 2020 г., с което сложи край на политическата криза, продължила повече от 500 дни в страната, по време на която три пъти бяха проведени парламентарни избори.

В съответствие с коалиционното споразумение между "Ликуд" и "Кахол-Лаван", Нетаняху ще заема поста министър-председател за първите 18 месеца, след което правомощията на ръководителя на кабинета трябва да бъдат прехвърлени на Ганц за следващата година и половина.

Междувременно в Израел се провеждат протести срещу Нетаняху извън резиденцията му в Йерусалим. Нетаняху е изправен пред продължаващи разследване и обвинения за измама, подкуп и злоупотреба с доверие.

Нетаняху: Израел няма нужда от избори сега

Нетаняху: Израел няма нужда от избори сега

След спорове за бюджет и многохилядни протести