Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обадил по телефона на двама скандинавски депутати, за да им благодари, че са го номинирали за Нобеловата награда за мир за 2021 г. Това обявиха двамата депутати, цитирани от "Франс прес".

"Бях на път за конюшнята с дъщеря ми, когато президентът Тръмп се обади и ми благодари за номинацията за Нобелова награда за мир", написа в "Туитър" Магнус Якобсон, шведски депутат от християндемократите.

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Тръмп бе номиниран от норвежеца за Нобеловата награда за мир и през 2018 г.

"Имахме добър разговор за мира в Близкия изток и на Балканите. Пожелавам на президента успех в мирните процеси", добави той, публикувайки снимка на усмихнат Тръмп, седнал на бюрото си с телефон в ръка.

Междувременно норвежкият депутат Кристиан Тибринг-Гйеде от дясната популистка антиимиграционна Прогресивна партия, заяви пред "Франс прес", че вчера също е получил обаждане от Тръмп.

"То беше просто да ми благодари за номинацията", каза той, отказвайки да разкрие подробности от разговора им.

"Бях изненадан. Действително беше хубаво от негова страна да направи това, не мисля, че всеки го прави. Той е много добър", добави той.

Тибринг-Гйеде и Якобсон обявиха в началото на септември, че всеки от тях е посочил името на Тръмп за Нобеловата награда за мир през 2021 г.

Тръмп е недоволен - медиите в САЩ пренебрегват номинацията му за Нобелова награда

Тръмп е недоволен - медиите в САЩ пренебрегват номинацията му за Нобелова награда

А номинацията на Обама била "във всички новини" на "измамните медии"

Тибринг-Гйеде цитира ролята на президента в сделката за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства.

Якобсон приветства усилията му за посредничество между Сърбия и Косово, чиито отношения остават напрегнати повече от 20 години след войната на Балканите.

Тръмп на няколко пъти празнува номинациите, като изглежда се опита да извлече дивиденти по време на предизборната кампания седмици преди изборите на 3 ноември.

Повечето нобелови експерти обаче не вярват, че Тръмп има големи шансове да вземе наградата.

А Нобеловият институт подчерта, че номинацията по никакъв начин не е показател за подкрепа, тъй като хиляди хора по света имат право да номинират кандидати, включително членове на парламентите по света, бивши лауреати и някои университетски преподаватели.