Сърбия и Косово се договориха да нормализират икономическите си отношения. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, като приветства договорката като "голям пробив" повече от десетилетие след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., отбелязва "Ройтерс".

Тръмп, говорейки в Овалния кабинет с ръководителите на двете страни, заяви, че Сърбия също така се е ангажирала да премести посолството си в Йерусалим, а Косово и Израел са се договорили да нормализират отношенията и да установят дипломатически отношения.

В Белия дом Сърбия и Косово преговарят за икономическите си отношения

В Белия дом Сърбия и Косово преговарят за икономическите си отношения

Това ще бъде втори дипломатически успех за администрацията на Тръмп

Сръбският президент Александър Вучич изтъкна пред журналисти, че все още има много различия между Сърбия и отцепилата се провинция, но каза, че днешното споразумение бележи огромна крачка напред.

Косовският премиер Авдула Хоти заяви, че споразумението трябвало да доведе до взаимно признаване между двете страни.

"Сърбия и Косово поеха ангажимент за икономическа нормализация", каза Тръмп и допълни: "Като се фокусираха върху създаването на работни места и икономическия растеж, двете страни успяха да постигнат голям пробив."

Косово и Сърбия с позитивна среща, продължават диалога

Косово и Сърбия с позитивна среща, продължават диалога

Това беше втората среща на високо равнище между двете страни

Съобщението дойде след двудневни преговори на високо равнище между лидерите на двете страни и високопоставени съветници на Тръмп и последва историческото споразумение от миналия месец между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за нормализиране на отношенията.

Косово, където населението е в преобладаващото си мнозинство албанско, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след ръководени от НАТО бомбардировки за ограничаване на етническата война. Сърбия, подкрепена от големия си славянски и православен християнски съюзник Русия, не признава независимостта на Косово, което е предпоставка за бъдещото членство на Белград в Европейския съюз.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън, който е участвал в преговорите между Сърбия и Косово, изтъкна, че споразумението за разширяване на икономическите отношения може да трасира пътя за политически решения в бъдеще.

Вучич: Не виждам решение на проблема с Косово

Вучич: Не виждам решение на проблема с Косово

Няма промяна в позицията на Белград

Висш представител на Европейския съюз в понеделник заяви, че преговорите под егидата на ЕС, които се разпаднаха през 2018 г., но бяха възобновени през юли, биха могли да доведат до споразумение между Сърбия и Косово в рамките на месеци.

По-рано преговорите в САЩ бяха предвидени за юни, но се забавиха, след като президентът на Косово Хашим Тачи беше обвинен за предполагаеми военни престъпления по време на партизанското въстание през 1998-1999 г. срещу сръбското управление и след това. Той отрече обвиненията.