Сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Авдула Хоти се съгласиха да продължат диалога. Двамата са провели среща в четвъртък, предаде "Синхуа"

Това заяви специалният представител на Европейския съюз (ЕС) Мирослав Лайчак.

Това беше втората среща на високо равнище между двете страни, след като мирният процес, подпомогнат от ЕС, се възобнови в неделя. Срещата бе фокусирана върху два елемента - изчезнали лица и разселени лица и икономическо сътрудничество.

След първоначалната размяна на позиции и двете страни се споразумяха да продължат да работят интензивно на експертно ниво от следващата седмица в Брюксел, заяви Лайчак след срещата.

Беше договорено и следващата среща на високо равнище да се проведе в Брюксел в началото на септември, добави Лайчак.

По-рано в четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел насърчи двете страни да подхождат към преговорите в духа на компромис и прагматизъм.

Сърбия и Косово рестартират преговорите след дълга пауза

Сърбия и Косово рестартират преговорите след дълга пауза

Повече от две десетилетия след войната балканските съседи все още не могат да разрешат различията

Косово едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сърбия го отхвърля и счита Косово за своя провинция.

Повече от две десетилетия след войната балканските съседи все още не могат да разрешат различията, които заплашват нестабилността в Югоизточна Европа.

Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС, водят преговори за нормализиране на отношенията от десетилетие. До момента двете държави са постигнали малък напредък. През 2013 г. сключиха споразумения, които все още не са приложени. Последният кръг преговори е през 2018 г.