Косовският премиер Абдула Хоти и сръбският президент Александър Вучич започнаха разговори на тема развитие на икономическите отношения помежду им. Срещата им се провежда в Белия дом, с посредничеството на администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде АФП. Надеждата е, че тази малка стъпка напред ще им помогне да постигнат разцвет в икономиките си.

Двете страни продължават да са в обтегнати отношения след войната от преди две десетилетия, при която загинаха 13 000 души.

Вучич: Не виждам решение на проблема с Косово

Вучич: Не виждам решение на проблема с Косово

Няма промяна в позицията на Белград

Косово, която след войната обяви независимост, и получи международна подкрепа, иска и Сърбия да я признае за отделна независима държава.

"Нашите очаквания от срещата са изключително позитивни" - обяви Хоти пред косовска медия два дни преди срещата. Вярвам, че споразумението, което може да бъде постигнато по отношение икономическото ни сътрудничество, е една стъпка напред към нормализация в отношенията ни със Сърбия и е акт на взаимно признаване.

"Ние ще дадем най-доброто от себе си, за да постигнем компромис по важните икономически въпроси" - обяви Вучич в изявление, разпространено в мрежата.

"Ние искаме мир и стабилност. Искаме напредъка на Белград, Прищина и на целия регион" - допълни Вучич.

Ако между двете страни бъде постигнато споразумение за нормализиране на двустранните отношения, това би било напредък по пътя им към членство в Европейския съюз.

Тръмп очаква Саудитска Арабия и Иран да се присъединят към споразумението на ОАЕ с Израел

Тръмп очаква Саудитска Арабия и Иран да се присъединят към споразумението на ОАЕ с Израел

Надежда за мир в Близкия изток

Анализатори коментират, че преди президентските избори през ноември администрацията на Тръмп се опитва да постигне втори голям дипломатически успех, след като наскоро успя да договори сделка за установяване на отношения между Израел и Обединените арабски емирства.