Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не смята за възможно разрешаването на косовския конфликт в обозримо бъдеще. Той изрази своята гледна точка в четвъртък по националната телевизия РТС.

Вучич оптимист за диалога с Косово

Вучич оптимист за диалога с Косово

След избора на новото правителство и махането на митата

"Не виждам решение на проблема с Косово", каза Вучич. В отговор на въпроса дали Западът изисква признаване на независимостта на самопровъзгласилото се Косово преди края на тази година, сръбският лидер заяви: "Всяка година, в продължение на седем поредни години, съм подложен на натиск за подписване на правно обвързващо споразумение преди края на годината."

Косово готово за диалог със Сърбия

Косово готово за диалог със Сърбия

Но не и за обсъждане на суверенитета

На 18 юни Вучич по време на посещение в Белград на руския външен министър Сергей Лавров заяви, че Сърбия няма намерение да признае независимостта на Косово в замяна на благоприятно финансово предложение и присъединяване към Европейския съюз.

Сръбският автономен регион Косово и Метохия едностранно обяви независимост през февруари 2008 г. и през последните години активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 държави, включително Русия, Израел, Индия и Китай, както и пет държави-членки на ЕС са против признаването на Косово.

Срещата между Косово и Сърбия в Белия дом отменена след обвиненията срещу Тачи

Срещата между Косово и Сърбия в Белия дом отменена след обвиненията срещу Тачи

Тачи реши да отмени посещението във Вашингтон

Преговорите за приемането на Сърбия в Европейския съюз започнаха през януари 2014 г. Външната политика на републиката предвижда присъединяване към Общността, като същевременно поддържа приятелски отношения с Руската федерация и Китай, както и развиване на връзки със САЩ. Белград възнамерява да поддържа военния неутралитет, като отказва да влезе в НАТО и други военни блокове.