Планираната среща в Белия дом между Белград и Прищина отпадна. Премиерът на Косово Авдула Хоти отмени пътуването си до Вашингтон. Вчера стана ясно, че президентът на Косово Хашим Тачи е отменил посещението, след като международни прокурори го обвиниха във военни престъпления. 

Тачи реши да отмени посещението във Вашингтон след съобщението на специални прокурори в Хага, че повдигат обвинения срещу държавния глава за ролята му във войната между Косово и Сърбия през 1998-1999 г. Той и други лица са обвинени за близо 100 убийства.

Вучич оптимист за диалога с Косово

Вучич оптимист за диалога с Косово

След избора на новото правителство и махането на митата

Държавният глава на Косово остави на премиера Хоти да се срещне със сръбския президент Александър Вучич в Белия дом на 27 юни. Но във "Фейсбук" косовският министър-председател написа, че също отменя участието си в срещата.

"Трябва да се върна в Прищина, за да се заема със ситуацията", добави той, като има предвид повдигнатите срещу Тачи обвинения.

Косово избра ново правителство, което обещава сделка със Сърбия

Косово избра ново правителство, което обещава сделка със Сърбия

Новият кабинет на премиера Авдула Хоти е подкрепен с гласовете на 61 депутати

Обвиненията все още трябва да бъдат одобрени от съдия, но прокурорите съобщиха, че са решили да ги оповестят публично, защото Тачи многократно се опитвал да възпрепятства работата на съда.

Подкрепеният от ЕС трибунал, създаден през 2015 г., разследва престъпления, извършени от етнически албанци по време и след войната със Сърбия.

Разговорите във Вашингтон, организирани от американския дипломат Ричард Гренъл, трябваше да съберат двете страни за първи път от месеци. Президентът Доналд Тръмп не се очакваше лично да присъства на разговорите.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе призован от същия съд по подозрение във военни престъпления.