Израел и ОАЕ постигнаха споразумение за пълното нормализиране на двустранните отношения. Това следва от съвместно изявление на двете страни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди на своята страница в "Туитър" за инициативата.

"Президентът Доналд Тръмп, израелският премиер Бенямин Нетаняху, престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Заед Ал Нахиян разговаряха днес и се договориха за цялостно нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ", се казва в двустранния документ.

Според споразуменията Израел временно преустановява решението за разширяване на своя суверенитет върху еврейски селища на Западния бряг на река Йордан, което е предвидено в американския план за уреждане на израелско-палестинския конфликт. "След този дипломатически пробив и при подкрепената от ОАЕ молба на президента Тръмп, Израел ще спре декларацията за суверенитет над областите, изброени във Визията за мир на [САЩ], и сега ще се съсредоточи върху разширяването на връзките с други страни от арабския и мюсюлманския свят. ", - се казва в изявлението.

Израел и ОАЕ също възнамеряват да "разширят и засилят" сътрудничеството в лечението и разработването на ваксина срещу новия коронавирус. Освен това "страните ще продължат усилията си , за да постигнат справедливо, всеобхватно и трайно уреждане на палестино-израелския конфликт". "Както е заложено в плана" Визия за света ", всички мюсюлмани, които идват с мир, могат да посещават и да се молят в джамията "Ал Акса". Други свети места в Йерусалим трябва да останат отворени за мирни вярващи от всички вероизповедания", се казва в изявлението.

Освен това делегациите на Израел и ОАЕ ще проведат среща през следващите седмици, за да сключат редица двустранни споразумения, по-специално относно откриването на посолства. "Делегациите на Израел и ОАЕ ще се срещнат през следващите седмици, за да подпишат редица двустранни споразумения за инвестиции, туризъм, директни полети, сигурност, телекомуникации, технологии, енергетика, здравеопазване, култура, околна среда, взаимно установяване на посолства и в други области," в изявлението. Както Тръмп обясни по-късно, Израел и ОАЕ ще установят дипломатическо присъствие на ниво посланици и "започват да си сътрудничат навсякъде".

Според телевизия канал "Ал Арабия" престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Заед Ал Нахиян заяви, че и двете страни ще разработят пътна карта за започване на сътрудничество между двете държави.

Той подчерта, че разговорите му с американския президент и израелския премиер "доведоха до факта, че по-нататъшното присъединяване на палестинските земи към Израел ще бъде спряно".

Мохамед бин Заед ал Нахиян също посочи, че постигнатите споразумения с Израел запазват двустранния подход за решаване на палестинския проблем.

Отбелязва се, че през следващите седмици ще се състоят представители на ОАЕ и Израел, които официално ще подпишат споразумението.

Американският президент, изказвайки се по-късно пред репортери в Белия дом, нарече постигането на тези споразумения между Израел и ОАЕ "наистина исторически момент". Той подчерта, че подписването на споразумението е "значителна стъпка" към по-безопасен и проспериращ Близкия изток. Според него преговорите с ОАЕ и Израел бяха напрегнати и продължителни. "Американският лидер се пошегува, че би искал този документ да бъде наречен" Споразумението Доналд Тръмп "." Но пресата няма да разбере това ", добави Тръмп.

Президентът също изрази надежда, че други страни ще последват примера на ОАЕ в тази посока и ще си сътрудничат с Израел в бъдеще. "Вече обсъждаме това с други държави, каза ръководителят на Белия дом. - Вероятно ще видите и други." Той не каза в кои страни се обсъжда.

"Сега, когато ледът се е счупил, очаквам повече арабски и мюсюлмански страни да следват ОАЕ", обобщи Тръмп.