Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. е връчена на трима учени за "откриването на вируса на хепатит C", съобщиха от Кралската шведска академия на науките.

Престижната награда ще бъде поделена между Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс.

Те са удостоени за решителния им принос в борбата с хепатита - голям здравословен проблем в света, който причинява цироза и рак на черния дроб.

Хoутън и Райс са направили открития, които са довели до установяването на нов вирус - вирусен хепатит C.

Проучванията на Олтър показват, че неизвестен вирус е честа причина за хроничен хепатит.

Снимка 499202

Източник: ЕПА

Майкъл Хoутън е използвал неизпробвана стратегия за изолиране на генома на новия вирус, който е наречен вирусен хепатит C.

Райс пък е предоставил окончателни доказателства, които показват, че вирусът на хепатит C сам по себе си може да причини хепатит.

За първи път в историята вирусът на хепатит C може да бъде лекуван. Откритията на тазгодишните нобелови лауреати разкриват причината за случаите на хроничен хепатит и позволиха създаването на нови кръвни тестове и лекарства, които спасяват живота на милиона хора.

Харви Олтър е роден през 1935 г. в Ню Йорк. Майкъл Хоутън е роден във Великобритания, а Чарлз Райс е роден през 1952 г. в Сакраменто.

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина поделиха американците Уилям Кейлин-младши и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за "откритията им как клетките възприемат и се адаптират към наличността на кислород". Тримата учени са изследвали хипоксията - недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм.

От 1901 година до 2019 г. са присъдени 110 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 12 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

С връчването на Нобеловата награда за медицина започна ежегодната нобелова седмица. Нобеловите награди за физика, химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно във вторник, сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Носителят на Нобеловата награда получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).