Нобеловата награда за физиология или медицина за 2019 г. поделят американците Уилям Кейлин-младши и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за "откритията им как клетките възприемат и се адаптират към наличността на кислород", съобщават от Нобеловия комитет.

Тримата учени са изследвали хипоксията - недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм.

Те са открили механизма на чувствителност и адаптиране на клетките при промяна на нивата на кислород. Откритието може да помогне за разработване на нови способи за борба с рака и други заболявания.

Те са установили базата за нашето разбиране как кислородните нива въздействат върху клетъчния метаболизъм и физиологичните функции. Тяхното откритие води към нови обещаващи стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания.

Уилям Кейлин-младши е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Специализира вътрешни болести и онкология в университета "Джонс Хопкинс" и Онкологичния институт "Дана-Фарбър" в Бостън. Отваря изследователска лаборатория в онкологичния институт и от 2002 г. е професор в Медицинското училище на Харвард.

Сър Питър Ратклиф е роден през 1954 г. в Ланкашър, Великобритания. Учи в "Кеймбридж" и "Оксфорд". Създава независима изследователска група в "Оксфорд" и от 1996 г. е професор.

Грег Семенза е роден през 1956 г. в Ню Йорк. Завършва биология в "Харвард". От 1999 г. е професор в университета "Джон Хопкинс".

Миналата година престижната награда беше спечелена от американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов метод за лечение на рака.

От 1901 година до 2018 г. са присъдени 109 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 12 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

С връчването на Нобеловата награда за медицина започна ежегодната нобелова седмица. Нобеловите награди за физика, химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно във вторник, сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Тази година ще има двама носители на отличието за литература, тъй като скандал през 2018 г. отложи връчването му.

Носителят на Нобеловата награда получава повече от 9 милиона шведски крони (около 1 милион долара). Тримата нобелови лауерати ще си поделят наградата.