Нобеловата награда за физиология или медицина за 2018 г. е присъдена съвместно на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов метод за лечение на рака, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени за създаването на противоракова терапия с помощта на инхибиране на негативна имунна реакция. Имунната система има способността да атакува раковите клетки чрез използването на "спирачките" на имунните клетки.

Снимка 381189

Източник: ЕПА

Алисън е проучил протеин, който функционира като спирачка в имунната система. Той е установил потенциала на спирачката и разгръщането на нашите имунни клетки да атакуват туморите. Той е развил тази концепция в нов подход при лечението на пациенти.

Хонджо е открил протеин в имунните клетки и е установил, че също действа като спирачка, но с различен механизъм на действие. Терапиите на базата на откритието му доказват поразителна ефективност в борбата срещу рака.

Двамата учени показват как различни стратегии за инхибиране на спирачките на имунната система могат да бъдат използвани в лечение на рака.

Ракът убива милиони хора всяка година - едно от най-големите предизвикателства пред човечеството. Чрез стимулиране способността на нашата имунна система да атакува туморните клетки, тазгодишните нобелови лауреати са създали напълно нов принцип в лечението на злокачествени заболявания.

Снимка 381188

Източник: ЕПА

През 90-те г. на XX век в лабораторията си в Калифорнийския университет Алисън проучва протеина CTLA-4 към T-клетките. Той е един от няколко учени, които са установили, че CTLA-4 функционира като спирачка на T-клетките. Други изследователски екипи са използвали механизма за лечение на автоимунни заболявания. Но Алисън е имал напълно различна идея. Той вече е разработил антитяло, което може да се обвърже с CTLA-4 и да блокира функцията му. Американецът започнал да изследва дали блокажът на CTLA-4 може да освободи спирачката на Т-клетките и да задейства отговор на имунната система срещу раковите клетки. Първият експеримент е проведен в края на 1994 г. Резултатите са впечатляващи. Мишки с рак са били излекувани с лечение с антитела, които са задействали спирачката и са отключили антитуморни клетки. През 2010 г. клинично изследване показва поразителен ефект върху пациенти с напреднал меланом, рак на кожата. При няколко пациенти заболяването напълно е излекувано. Подобни резултати никога не са били регистрирани при тази група пациенти.

През 1992 г., няколко години преди откритието на Алисън, Хонджо открива PD-1, друг протеин в Т-клетките. Той щателно изследва функциите му при експерименти в Университета Киото. Резултатите показват, че PD-1, подобен на CTLA-4, работи като спирачка на Т-клетките, но с различен механизъм. При експерименти с животни PD-1 блокажът се проявява като обещаваща стратегия в борбата с рака.

Джеймс Алисън е роден през 1948 г. в Тексас. Хонджо е роден през 1942 г. в Киото.

През миналата година Нобеловата награда за медицина беше връчена на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм".

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

За "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм"

От 1901 година са присъдени 108 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 12 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

С връчването на Нобеловата награда за медицина започна ежегодната нобелова седмица. Нобеловите награди за физика, химия, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно във вторник, сряда, петък и понеделник.

Шведската академия реши да отложи връчването на Нобеловата награда за литература през 2018 г.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

Носителят на Нобеловата награда получава повече от 8 милиона шведски крони (около 1 милион долара).