Нобеловата награда за физиология или медицина за 2017 г. е връчена на трима американци - Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени с наградата за "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм".

Снимка 315589

Източник: ЕПА

Според комитета тримата учени са успели да проникнат в биологичния часовник на организма и да обяснят как работи. Техните открития обясняват как растенията, животните и хората адаптират биологичния си ритъм, така че да е в синхрон с ритъма на денонощието.

Биологичният часовник контролира циркадианния ритъм и представлява взаимодействащи си молекули в клетките. Биологичният часовник ни помага да регулираме съня, храненето, кръвното налягане и хормоните.

Джефри Хол е роден през 1945 г. в Ню Йорк, САЩ. Получава докторска степен във Вашингтонския университет в Сиатъл през 1971 г. От 2002 г. преподава в университета в Мейн.

Майкъл Росбаш е роден през 1944 г. в Канзас сити. Завършва докторат в Масачузетския институт за технологии през 1970 г. От 1974 г. преподава в Университета Брендейс в Уолтъм, Масачузетс.

Майкъл Йънг е роден през 1949 г. в Маями. Получава докторска степен в Тексаския университет в Остин през 1975 г. От 1978 г. преподава в Университета Рокфелер в Ню Йорк.

През миналата година наградата беше спечелена от японеца Йошинори Осуми. Той я получи за откриването и разясняването на механизми за така наречения процес "автофагия" (от гръцки - 'себеядство'). Процесът обяснява как клетките се "самопочистват", разграждайки бактерии, вируси и клетъчни компоненти.

Японец печели Нобела за медицина за 2016 г.
Обновена

Японец печели Нобела за медицина за 2016 г.

Японецът Йошинори Осуми

Тази седмица също ще бъдат раздадени нобеловите награди за физика, химия и мир, а другата седмица за икономика и литература.

От 1901 година са присъдени 107 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 13 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

Носителят на Нобеловата награда получава повече от 8 милиона шведски крони (над 1,2 милиона долара).