Нобеловата награда за физика за 2020 г. получават британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец, съобщиха от Кралската шведска академия на науките.

Тримата нобелови лауреати са удостоени за черните дупки и най-голямата тайна в Млечния път.

Наградата е присъдена за откритието на Пенроуз, че образуването на черни дупки се явява надеждно предвиждане на Общата теория на относителността, а също така на Генцел и Гец за откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на Млечния път.

Роджър Пенроуз достига до гениални математически методи за изследване на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Той ясно показва, че тази теория води до образуването на черни дупки.

Райнхард Генцел и Андреа Гец получават наградата за откриване на свръхмасивен компактен обект в центъра на галактиката ни. Учените са открили, че невидим и изключително масивен обект "контролира" орбитите на звездите в центъра на галактиката ни. Единственото обяснение на явлението е свръхмасивна черна дупка.

Роджър Пенроуз е роден през 1931 г. в Колчестър, Великобритания. През 1957 г. придобива докторска степен от Кеймбриджкия университет, след което става професор в Оксфордския университет.

Райнхард Генцел е роден през 1952 г. в Бад Хомбург фор дер Хьое, Германия. През 1978 г. придобива докторска степен от Университета на Бон. Директор е на Института за извънземна физика "Макс Планк" в Гархинг. Професор в Университета на Калифорния, Бъркли.

Андреа Гец е родена през 1965 г. в Ню Йорк. През 1992 г. придобива докторска степен от Калифорнийския технологичен институт в Пасадина. Професор е в Университета на Калифорния, Лос Анджелис.

Миналата година престижната награда получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс, швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в областта на астрономията и астрофизиката. Пийбълс е удостоен с престижната награда за "теоретични открития във физическата космология", а другите двама учени - "за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда". Те са разкрили тайни на Вселената, включително разбирането ни за мястото на Земята във Вселената.

Повече от 200 души при 113 награждавания са получили Нобеловата награда за физика между 1901 и 2019 година. 47 пъти наградата е присъдена само на един лауреат. Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. 55 години е средната възраст на нобеловите лауреати по физика. Три жени са печелили Нобеловата награда за физика. 

Вчера започна седмицата на Нобеловите награди. Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за "откриването на вируса на хепатит C".

Нобеловите награди за химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Носителите на Нобеловата награда поделят 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).