Нобеловата награда за физика за 2019 г. е връчена от една страна на канадско-американския физик Джеймс Пийбълс и от друга на швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в областта на астрономията и астрофизиката, съобщиха от Кралската шведска академия на науките.

Пийбълс е удостоен с престижната награда за "теоретични открития във физическата космология", а другите двама учени - "за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда". Те са разкрили тайни на Вселената, включително разбирането ни за мястото на Земята във Вселената.

Майор и Келоз са открили първата екзопланета. 

Тазгодишните носители на наградата са удостоени за ново разбиране на структурата на Вселената и историята, за първото откриване на планета в орбитите на слънцеподобна звезда извън нашата Слънчева система. 

Проучванията на Пийбълс във физическата космология обогатяват цялото поле на изследвания и полагат основаната за транформирането на космологията през последните 50 г. - от спекулация към наука. Неговата теоритична работна рамка, разработена през средата на 60-те г. на миналия век, е базата на нашите съвременни идеи за Вселената.

Пийбълс е роден в Канада през 1935 г. Защитава докторат в Принстънския университет през 1962 г. Професор е в същия университет.

През 1995 г. Мишел Майор и Дидие Келоз обявиха, че са открили първата планета извън нашата Слънчева система, екзопланета. В обсерватория в Южна Франция те откриват планетата 51 Pegasi b - газообразна топка, която може да се сравни с Юпитер. С тяхното откритие започва революция в астрономията и оттогава са открити над 4000 екзопланети в Млечния път.

Мишел Майор е роден през 1942 г. в Лозана, Швейцария. Защитава докторат през 1971 г. в Женевския университет. Професор е в същия университет.

Дидие Келоз е роден през 1966 г. През 1995 г. защитава докторат в Женевския университет. Професор е в Женевския университет и в Кеймбриджкия университет.

Тримата учени трансформират идеите ни за Космоса. Докато теоретичните открития на Пийбълс допринасят за нашето разбиране как се е развила Вселената след Големия взрив, Майор и Келоз изследват наши космически съседи в търсене на непознати планети. Техните открития завинаги променят нашите концепции за света.

През 2018 г. Артър Ашкин от една страна и от друга Жерар Моро и Дона Стрикланд получиха наградата "за новаторски изобретения в областта на лазерната физика".

Повече от 200 души при 112 награждавания са получили Нобеловата награда за физика между 1901 и 2018 година. Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. 55 години е средната възраст на нобеловите лауреати по физика.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( около 1 милион щатски долара).

Вчера беше връчена наградата за медицина на американците Уилям Кейлин-младши и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за "откритията им как клетките възприемат и се адаптират към наличността на кислород".

С вчерашното обявяване на Нобела за медицина започна седмицата на Нобеловите награди. Нобеловите награди за химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Тази година ще има двама носители на отличието за литература, тъй като скандал през 2018 г. отложи връчването му.