Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за физика за 2018 г. на американец, французин и канадка.

Артър Ашкин от една страна и от друга Жерар Моро и Дона Стрикланд получават наградата "за новаторски изобретения в областта на лазерната физика".

Дона Стрикланд е едва третата жена, която е удостоена с наградата, което се случва за първи път от 55 г. 

Учен обяви: Физиката е измислена и развита от мъже; жените много обидени

Учен обяви: Физиката е измислена и развита от мъже; жените много обидени

Учените мъже са дискриминирани заради идеологически причини

Ашкин печели наградата за откритието си на оптически пинсети и приложението им в биологични системи. Това са научни инструменти, които използват лазарен лъч като привличаща и отблъскваща сила. С тях физически могат да бъдат премествани микроскопични обекти.

Моро и Стрикланд поделят останалата половина от наградата за работата си върху развитието на ултракъси и високоинтензивни лазерни импулси.

Техните открития се прилагат в медицината и други сфери на живота.

Ашкин е роден в Ню Йорк през 1922 г.; Моро - през 1944 г. в Албервил, Франция, а Стрикланд - през 1959 г. в Гуелф, Канада.

През миналата година наградата беше спечелена от двама американци и един германец - Кип Торн, Бари Бариш и Райнер Вайс. Те бяха удостоени "за решителен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни".

Двама американци и германец печелят Нобела за физика за гравитационните вълни
Обновена

Двама американци и германец печелят Нобела за физика за гравитационните вълни

Те печелят наградата за научната им работа, довела до регистрирането на гравитационните вълни

Повече от 200 души при 111 награждавания са получили Нобеловата награда за физика между 1901 и 2017 година. Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. 55 години е средната възраст на нобеловите лауреати по физика.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( около 1 милион щатски долара).

С вчерашното обявяване на Нобела за медицина започна седмицата на Нобеловите награди. Нобеловите награди за химия, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в сряда, петък и понеделник.

Вчера американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо спечелиха Нобеловата награда за медицина за нов метод за лечение на рака.

Американец и японец поделят Нобела за медицина за противоракова терапия
Обновена

Американец и японец поделят Нобела за медицина за противоракова терапия

За нов метод за лечение на рака