Нобеловата награда за физика за 2017 г. е присъдена съвместно на двама американци и един германец - Кип Торн, Бари Бариш и Райнер Вайс, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те печелят наградата "за решителен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни".

Гравитационните вълни са открити на 14 септември 2015 г.

Учени с революционно откритие – има гравитационни вълни

Учени с революционно откритие – има гравитационни вълни

Така учените потвърждават теоретично допускане на Алберт Айнщайн

Новината беше съобщена от учени от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) - в нея влизат 15 държави, 900 учени, а експериментът е на стойност 1 милиард долара. Учените са започнали да търсят признаци, за да потвърдят феномена, преди повече от 10 години - 2002 година.

Така учените потвърждават теоретично допускане на Алберт Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни от преди 100 години, но той е смятал, че те са твърде слаби, за да бъдат засечени.

Кип Торн е роден през 1940 г. в Лоуган, Юта, САЩ. През 1965 г. завършва докторат в Принстънския университет. Преподава в Калифорнийския институт за технологии.

Роденият през 1936 г. Бари Бариш в Омаха завършва докторантура в Калифорнийския университет през 1962 г. Преподава в Калифорнийския институт за технологии.

Райнер Вайс е роден през 1932 г. в Берлин, Германия. Завършва докторат в Масачузетския технологичен институт през 1962 г. Преподавател е в същия университет.

През миналата година наградата беше присъдена съвместно на британците Дънкан Холдейн, Майкъл Костерлиц и Дейвид Таулес за "теоретичните открития на топологичните фазови преходи и на топологичните фази на материята".

Трима британци си поделят Нобела за физика за 2016 г.
Обновена

Трима британци си поделят Нобела за физика за 2016 г.

Миналата година тя беше спечелена

Повече от 200 души при над 110 награждавания са получили Нобеловата награда за физика между 1901 и 2017 година. До момента само две жени са печелили престижната награда. Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. 55 години е средната възраст на нобеловите лауреати по физика.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предишни години.

Бариш ще получи половината премия, а останалата част ще бъде поделена между Вайс и Торн.

Увеличението на размера на наградата (8 милиона шведски крони или около 953 хиляди американски долара през 2016 г.) е в резултат на финансовата стабилност на фонда.

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

С вчерашното обявяване на Нобела за медицина започна седмицата на Нобеловите награди.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

За "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм"