Известен учен е направил презентация за ролята на жените във физиката, която е била определена като "много обидна", съобщава БиБиСи.

По време на семинар, организиран от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), проф. Алесандро Струмя от Университета в Пиза е заявил, че "физиката е измислена и развита от мъже, не е станало по покана".

По думите на професора, учените мъже са дискриминирани заради идеологически причини, а не по заслуги.

Той е говорил по време на семинар в Женева по въпросите на пола и физиката на високите енергии.

Проф. Струмя впоследствие е защитил коментарите си, изтъквайки, че само и единствено представя фактите.

ЦЕРН определи презентацията на професора като "много обидна". ЦЕРН, който откри Хигс Бозона през 2012 г., е премахнал слайдове, използвани в презентацията от сайта си "в съответствие с кодекса за поведение, който не толерира лични нападки и обиди".

Проф. Струмя, който често работи в ЦЕРН, е представил резултатите на проучване на публикувани научни статии от онлайн библиотека.

Той заявил пред аудиторията си от млади, предимно жени физици, че резултатите от него са доказали, че "физиката не е сексистка спрямо жените. Истината обаче няма значение, защото това е част от политическа битка, идваща извън областта на физиката".

Той е представил редица графики, които според него показват, че жени са били наети за сметка на мъже, чиито изследвания са били цитирани повече от други учени в техните публикации, което е показател за по-високо качество.

Професорът също така е представил данни, които според него показват, че мъжете и жените изследователи са били цитирани по равно в началото на техните научни кариери, но мъжете са се представяли по-добре с напредването на кариерите им.

Проф. Струмя се позовал на поведенческо изследване, което според него може да обясни разликата между мъжете и жените. Проучването, изтъкнал той пред аудиторията си, е показало, че "мъжете предпочитат да работят с неща, а жените предпочитат да работят с хора", а друго проучване показвало, че има "разлика дори при децата преди каквото и да е социално влияние".

Проф. Струмя подчертал, че тези заключения "може би не са напълно правилни... но противоположното допускане за идентични мозъци на жените и мъжете е идеология".

Като доказателство за дискриминация срещу мъже учени проф. Струмя е привел, че "Оксфордският университет удължава срока на изпита в полза на жените" и "Италия предлага безплатен или по-евтин университет за жени изследователи". Той също така посочил, че е бил пренебрегнат за работа, за която е бил по-квалифициран, като позицията е била заета от жена.

Д-р Джесика Уейд, физик от Имперския колеж в Лондон, която е присъствала на семинара, е коментирала, че анализът на проф. Струмя бил опростен, като се основавал на идеи, които са "отдавна дискредитирани".

"Беше наистина потискащо за онези, които присъстваха на семинара", отбелязала тя.